Ukrajinske zračne sile čez noč sestrelile 9 brezpilotnih letal

ByA.K.

30. marca, 2024 , ,
Foto: Pexels

Ukrajinske zračne sile čez noč sestrelile 9 brezpilotnih letal

Ukrajinske obrambne sile so čez noč uspešno uničile večino ruskih brezpilotnih letal, ki so bila izstreljena proti njihovemu ozemlju. Po navedbah ukrajinskih letalskih sil je bilo iz rta Chauda na okupiranem Krimu izstreljenih dvanajst brezpilotnih letal tipa Shahed, od katerih so jih ukrajinske enote uspešno prestregle in uničile devet. Ruske sile niso omejile svojih napadov samo na brezpilotna letala, saj so na Donecko regijo prav tako izstrelile štiri vodene rakete zemlja-zrak tipa S-300. Podatki o učinkovitosti teh izstrelkov trenutno še niso znani.

Prestrežena brezpilotna letala so letela nad več ukrajinskimi regijami, vključno s Hersonom, Odeso, Dnipropetrovskom in Poltavo. Po poročanju lokalnih medijev je v regiji Dnipropetrovsk po padcu delcev enega od brezpilotnih letal izbruhnil požar blizu dvigala za žito. Kljub temu napadi niso terjali žrtev ali večjih poškodb.

Pri obrambi pred nočnimi zračnimi napadi so aktivno sodelovale mobilne ognjene skupine ukrajinskih letalskih sil. Napadi z droni predstavljajo stalno grožnjo za Ukrajino, pri čemer je bila zračna obramba v preteklih dneh še posebej aktivna; samo v noči na 29. marec so sestrelili 58 ruskih brezpilotnih letal in 26 raket. V odziv na stalne grožnje s strani Rusije je Poljska kot varnostni ukrep razporedila bojna letala za zaščito svojega zračnega prostora.

Obsežna škoda na kulturnih ustanovah

Napadi na Ukrajino so povzročili tudi obsežno škodo na kulturnih ustanovah. Skoraj 1800 takšnih ustanov je bilo poškodovanih na ozemljih, ki so bila ponovno osvojena s strani ukrajinskih sil. Uničenje obsega tudi pomembne kulturne znamenitosti, kot je Akademija za dekorativno in uporabno umetnost in oblikovanje v Kijevu, ki je bila tarča ruske rakete.

V ozadju teh dogodkov stoji daljše zanikanje ukrajinske suverenosti s strani ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki trdi, da Ukrajinci v zgodovinskem kontekstu ne obstajajo kot ločen narod. Ta narativ uporablja kot utemeljitev za svoje vojaške akcije proti Ukrajini.

Mednarodna skupnost, vključno z Organizacijo Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO), ostro obsoja uničevanje kulturne dediščine in si prizadeva za njeno ohranjanje v času konflikta. UNESCO je že sprejel nujne programe pomoči za zaščito prizadetih območij.

Konflikt je sprožil tudi pomembne premike na zemljevidu oblasti v regiji, pri čemer so ukrajinske sile uspele osvoboditi velika območja, ki so jih začasno zasedle ruske sile, kar kaže na odločen odpor in vztrajnost ukrajinskega naroda in njegovih obrambnih sil.

[Vir: The Kyiv Independent]; Portal24; Foto: Pexels