Od začetka vojne v Ukrajini je več kot 100.000 ukrajinskih beguncev, večinoma žensk in otrok, pobegnilo v Bolgarijo. Bolgarska vlada je v mrtvi sezoni okoli 60.000 beguncev naselila kar v letovišča ob obali v krajih, kot je hotel Melia Sunny Beach.

Bolgarija z Ukrajino nima skupne meje z Ukrajino, a je veliko beguncev tja zbežalo prek Romunije, ki pa meji na Ukrajino.

Bliža se poletna turistična sezona, bolgarska vlada pa zmanjšuje dnevno subvencijo v višini 40 levov (22 dolarjev), ki jo za begunca dobi lastnik hotela. Ukrajinci se tako soočajo z odločitvijo: vrniti se domov. Poiskati lastno namestitev ali se preseliti tja, kjer bo bolgarska vlada pač ponudila prostor.

“V zadnjih treh mesecih smo v zelo lepih hotelih nudili podporo brez primere,” je maja dejal premier Kiril Petkov. “Bolgarija pa tako razkošnega bivanja v nedogled ne more zagotavljati.”

Prvotni načrti, da bi večino beguncev prepeljali iz hotelov na Črnem morju v državna počitniška prenočišča, so propadli zaradi pomanjkanja zanimanja.  Tudi zato, ker so oddaljena od večjih mest. Prostovoljne skupine pa krivijo pomanjkanje informacij in slabo komunikacijo o načrtu.

Uradni podatki v Bolgariji so pokazali, da se je v Ukrajino v zadnjem tednu vrnilo okoli 16.000 beguncev. Vlada je zato spremenila smer in odprla dva začasna begunska tabora v bližini črnomorskega mesta Burgas in v Elhovu blizu turške meje. Ta pristop je bil deležen kritik opozicije in prostovoljskih skupin. Hkrati pa ponazarja izzive, s katerimi se sooča najrevnejša država članice Evropske unije, ko želi beguncem zagotoviti dolgoročno pomoč.

V državne objekte je bolgarska vlada od 2. junija nastanila približno 3000 beguncev. 12.000 pa so jih preselili v manjše hotele, ki so se prijavili za državne subvencije.

Vir: Reuters

Foto: Reuters