Ukrajinski obrambni minister Reznikov odstavljen

Oleksj Reznikov ne bo več obrambni minister Ukrajine, zamenjal ga bo nekdanji direktor vojaške obveščevalne agencije Kirilo Budanov.

Informacijo o razrešitvi Reznikova, ki je bila izpostavljena pritiskom zaradi korupcijskega škandala na njegovem ministrstvu, je potrdil David Arakhamia, predsednik stranke Služabniki ljudstva. “Vojna narekuje spremembe v kadrovski politiki,” je Arakhamia zapisal na Telegramu.

“Časi in okoliščine zahtevajo okrepitev in ponovno združevanje. To se dogaja zdaj in se bo dogajalo tudi v prihodnosti. Sovražnik se pripravlja na ofenzivo. Pripravljamo se na obrambo in da vzamemo nazaj, kar je naše,” je dodal Arakhamia.

Ukrajinski časnik Pravda je objavil, da je stranka ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Služabnik ljudstva, napovedala, da bo na naslednjem parlamentarnem zasedanju glasovala za razrešitev Reznikova. Potem bo razrešitev Reznikovega formalno sprejeta.

Največji pretres v vladi Zelenskega od začetka vojne

Viri ukrajinske Pravde navajajo, da se preučuje ideja o imenovanju Reznikova za ministra za strateško industrijo. Ukrajinski mediji so ugibali tudi, da bi lahko Reznikov po razrešitvi postal minister za pravosodje, je bilo odločeno, da minister za pravosodje Denis Maljuška ostane na položaju.

Gre za največji pretres v vojni vladi Volodimirja Zelenskega od začetka ruske invazije 24. februarja lani.

Ukrajinski mediji so razrešitev že napovedali

Ukrajinski mediji so pred razrešitvijo napovedali, da naj bi ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov kmalu zapustil položaj, obrambno ministrstvo pa naj bi vodil Kirilo Budanov, vodja obveščevalne službe Ukrajine (DUI).

Po poročanju ukrajinskih medijev je ekipa ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega razmišljala, na katero mesto bi premestila Reznikova po njegovi razrešitvi, saj “nihče v predsednikovem uradu ne dvomi, da bi moral ostati v ekipi”. 

Reznikov: Odločitev je na predsedniku

“Kirillu je zelo težko zapustiti DIU, noče se preseliti na ministrstvo za obrambo, ker razume, da je to ogromen birokratski stroj. A nima več časa razmišljati o tem,” je povedal neimenovani vir iz varnostne agencije pred odločitvijo o razrešitvi Reznikovega.

Obrambni minister je v intervjuju za Ukrajinsko pravdo, komentiral možnost svojega odstopa.

“Nisem se pogovarjal o svojem odstopu s tega položaja. Ta odločitev je na predsedniku države. Ponovil bom svoj odgovor za druge medije: ‘Vsak funkcionar bi moral razumeti, da ni doživljenjski. začeti fazo in jo končati,” je dejal Reznikov.

Foto: NextaTv Twitter