Ukrajinski predsednik Zelenski obiskal Kačji otok (video)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obiskal Kačji otok v Črnem morju, da bi obeležil 500 dni od začetka ruske invazije na Ukrajino. Obisk je bil dokumentiran v videoposnetku, ki ga je objavil Zelenskijev urad. Majhen otok v Črnem morju je postal simbol ukrajinskega odpora že od začetka vojne. Ukrajinski mejni policisti so se takrat pogumno zavrnili predaji ruskim silam. Čeprav so Rusi otok sprva osvojili, so ga zelo hitro zapustili.

Med obiskom je predsednik Zelenski položil cvetje in se poklonil vsem, ki so branili otok. Izrazil je tudi zahvalo vojakom, ki so se borili za svobodo Ukrajine od začetka ruske invazije 24. februarja 2022. “Prav s tega mesta zmage želim izreči zahvalo vsakemu od naših vojakov za teh 500 dni,” je dejal Zelenski v videu, objavljenem na njegovem kanalu Telegram. “Naj bo svoboda, za katero so se borili naši junaki skozi različna obdobja vojne, zdaj dosežena. Naj bo to poklon vsem tistim, ki so dali svoja življenja za Ukrajino.”

Kačji otok

Kačji otok, strateško lociran skalnat otoček je velik kot dvajset nogometnih igrišč. Otoček se nahaja na skrajnem zahodu Črnega morja, z razgledom proti Odesi, glavnemu črnomorskemu pristanišču Ukrajine. V prvih urah invazije so ruski častniki z ladje črnomorske flote Moskva po radiu sporočili ukrajinskim mejnim stražam, naj se predajo ali pa se soočijo s smrtjo.

Odgovor mejne straže na ultimat je bil: “Ruska vojaška ladja, od*ebi.” Ta besedna zveza je kmalu postala vojni krik in nacionalni slogan, objavljen na ukrajinskih panojih, majicah ter na koncu celo na poštni znamki. 14. aprila 2022 sta dve ukrajinski raketi zadeli Moskvo. Moskva je bila največja ruska vojaška ladja, ki je bila potopljena v boju v zadnjih 40 letih.

Rusija je sporočila, da je umrl en mornar. Zahodni strokovnjaki pa menijo, da je umrla polovica od približno 450 članov posadke. Rusija je Kačji otok zapustila 30. junija pred tem pa je utrpela velike izgube. Ruske vojaške sile so njihov umik označile za “še eno gesto dobre volje”.

Zelenski je dejal: “Čeprav gre za majhen košček zemlje sredi našega Črnega morja, je to pomemben dokaz, da bo Ukrajina vrnila vsak košček svojega ozemlja.”

vir Foto: Twitter Portal24