Ukrajinski pristanišči sta pripravljeni za izvoz. Ukrajina mora razminirati obalo. Rusija je včeraj sporočila, da sta dve večji ukrajinski pristanišči na Azovskem morju, ki so ju zasegle ruske sile, pripravljeni za izvoz žita. Dodali so, da mora Ukrajina razminirati pristope do svojih pristanišč. Tako bi se izvoz dejansko zgodil.

Rusija je v skoraj 15 tednih vojne zasegla velik del ukrajinske obale. Črno in Azovsko morje nadzorujejo ruske sile. S tem blokirajo ukrajinski izvoz kmetijskih pridelkov in dvigajo cene žita po vsem svetu. Ukrajina in Zahod Moskvo obtožujeta, da zaloge hrane zlorablja kot orožje. Rusija za situacijo krivi ukrajinske mine in mednarodne sankcije.

“Razminiranje mariupolskega pristanišča je končano. Deluje normalno in je sprejelo prve tovorne ladje,” je dejal Šojgu.

Azovsko morje je plitvejše od Črnega. Pristanišča so zato dostopna le manjšim plovilom. Glavno ukrajinsko pristanišče Odesa ostaja blokirano. V Ukrajini na izvoz čaka več kot 20 milijonov ton žita. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da bi do jeseni lahko ta številka narasla na 75 milijonov ton. Ruski tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov pravi, da mora Ukrajina za izvoz žita razminirati svojo obalo.

Združeni narodi s Kijevom in Moskvo usklajujejo načine, kako ponovno zagnati izvoz žita iz ukrajinskih pristanišč. Turčija naj bi zagotovila pomorsko spremstvo za varen prehod iz Črnega morja. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov bo danes obiskal Turčijo, kjer bo razpravljal o predlogih.

Šojgu je povedal, da so ruske sile obnovile železniški promet po južni in vzhodni Ukrajini. V Mariupol, Berdjansk in Herson so po 1200 km ponovno odprtih tirih začeli dostavljati tovor.

Ustvarjanje tako imenovanega “kopenskega koridorja” med Rusijo in polotokom Krim, je pomemben del ruske strategije.

Vir:  Reuters

Foto: Reuters