Ukrajinsko sodišče nekdanjega ministra obsodilo veleizdaje

ByAna Koren

16. septembra, 2023 , ,

Ukrajinsko sodišče nekdanjega ministra obsodilo veleizdaje

Ukrajinsko sodišče je nekdanjega vladnega ministra Nestorja Šufrića obsodilo na 60 dni pripora brez možnosti varščine, in sicer zaradi suma izražanja proruskih čustev in storitve veleizdaje. Šufric je obtožen vzdrževanja stikov s pobeglim ukrajinskim poslancem. Slednjega pa preiskovalci sumijo, da je delal za ruske varnostne službe, in podpiral načrtov za spodbujanje promoskovskega separatizma v vzhodni Ukrajini.

Odvetniki Nestorja Šufrića so napovedali pritožbo na odločitev sodišča. Šufric, dolgoletni član Moskvi prijaznih političnih skupin, je bil minister za nujne primere pod predsednikom Viktorjem Janukovičem. Janukovič je po množičnem uporu leta 2014, ki je sprožil rusko priključitev Krima sicer pobegnil iz Ukrajine.

Varnostni preiskovalci SBU so povedali, da je bil Šufric tesno povezan z Viktorjem Medvedčukom, poslovnim magnatom in nekdanjim parlamentarcem, ki je bil lani poslan v izgnanstvo v Rusijo v zameno za ukrajinske vojne ujetnike. Preiskovalci trdijo, da je Šufric izvajal navodila ruskih in proruskih uradnikov za spodbujanje promoskovske politike v Ukrajini.

Leta 2014 je imel Šufric pogovore s separatisti v vzhodni Ukrajini in pozval ukrajinske oblasti, naj razmislijo o dogovoru z Moskvo za ustvarjanje proruskih ozemelj. V preiskavi Šufričevega doma so oblasti našle dokumente o ustvarjanju separatističnih enot v vzhodni Ukrajini ter ruske medalje in druge dokaze.

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov v kritičnem stanju

Ramzan Kadirov, voditelj Čečenije in tesen sodelavec ruskega predsednika Vladimira Putina, je po navedbah ukrajinskih virov v komi. Ukrajinski mediji poročajo, da se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo, kar je potrdil tudi Andrij Jusov, tiskovni predstavnik ukrajinske obveščevalne službe. Neodvisni beloruski kanal Nexta poroča, da je Jusov povedal, da se je bolezen Kadirova poslabšala in da je v kritičnem stanju. “Lahko potrdimo, da se mu je ponovno resno poslabšalo in da je zadnje dni v kritičnem stanju,” je poročal o domnevnih besedah Jusova.

Jusov je dodal, da je informacija potrjena iz različnih virov v zdravniških in političnih krogih. Poudaril je, da ne gre za poškodbe, ampak za sistemske zdravstvene težave. “Bolan je že dlje časa, gre pa za sistemske zdravstvene težave,” je dejal. Prve govorice o slabem zdravstvenem stanju čečenskega voditelja so se pojavile že marca, ko so omenjene bile zastrupitve in bolezni ledvic. Kadirov je takrat govorice zanikal v objavi na Telegramu, kjer je zapisal: “Zdrav sem in poln energije.” Dodal je, da mu je “žal, da je vznemiril” vse, ki so upali, da je “smrtno bolan,” kot je poročal neodvisni ruski časopis The Moscow Times.

vir Foto: X Portal24