Vodja strokovne posvetovalne skupine NIJZ-ja Mario Fafangel je danes na tiskovni konferenci pojasnil, da je treba razširiti nabor orodij za obvladovanje okužb in jih narediti čim bolj dostopne, da bodo lahko ljudje med njimi prostovoljno izbirali.

Strokovno skupino bo po novem torej vodil epidemiolog Mario Fafangel, njegova namestnica bo epidemiologinja Alenka Trop Skaza.

Skupino sestavljajo še imunolog Alojz Ihan, infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, sanitarna inženirka Andreja Kukec, antropolog Dan Podjed, specialist javnega zdravja Rade Pribaković Brinovec, mikrobiologinja Viktorija Tomič, epidemiologinja Marta Grgič Vitek, komunikolog Mitja Vrdelja in matematik Janez Žibert.

NIJZ

V. d. strokovnega direktorja NIJZ-ja Ivan Eržen je pojasnil, da strokovno skupino NIJZ-ja sestavljajo najpomembnejši strokovnjaki iz Slovenije. Strokovnjaki pokrivajo različna področja, ključna za spremljanje in pripravo na obvladovanje epidemije. NIJZ  bo s pomočjo strokovnjakov in njihovih ekip pripravil take ukrepe in priporočila, ki bodo sprejemljivi tako za vlado kot pri prebivalstvu. Omenjene skupine še niso oblikovane. Erženu se zdita dobra komunikacija in opolnomočenje prebivalstva ključna.

“Covid je povzročil zelo veliko škode na zdravju prebivalstva tudi zaradi drugih bolezni, kroničnih bolezni, ki morda v tem času niso bile dobro obravnavane, ali pa se pojavljajo nove posledice predvsem na duševnem zdravju.”

Ivan Eržen

Naloga strokovne skupine bo spremljanje dogajanje na področju pojavljanja virusa. Prav tako bo skupina predlagala, kako naj se družba pripravi na to, da bo bolezen obvladljiva, pravi Ivan Eržen. Med ključnimi nalogami bosta promocija in koordinacija cepljenja.  Slednje zato, da bodo “prebivalci to razumeli kot pozitiven ukrep, in ne kot prisilo”. Poudaril je, da obveznega cepljenja ne bo in dodal: »Si bomo pa zelo prizadevali, da bi ljudem pokazali prednosti takega ukrepa.”

Generalni direktor NIJZ-ja Milan Krek po novi delitvi pri strokovnih zadevah nima posebne vloge, pravi Eržen.

 “Absolutno pa seveda bom kot odgovoren za strokovno področje poskrbel, da bo o tem informiran, da se bova o kakršnih koli odprtih vprašanjih pogovorila prej in morebitna nesoglasja odpravila.”

Ivan Eržen
Posameznik bo med ukrepi sam izbiral

“Situacija je resna. Pomembno jo je spremljati, a ni tako grozno, kot se morda zdi na prvo oko.” 

dr. Mario Fafangel

Razlog opozorila dr. Fafangla sta predvsem novi podrazličici omikrona BA.4 in BA.5. Bolj kot njuna nalezljivost sicer k širjenju virusa pripomore to, koliko so ljudje občutljivi na ponovne okužbe. A to, kot dr. Fafangel ne pomeni, da so ljudje hkrati bolj občutljivi tudi za hujši potek bolezni in smrtnost.

Pomemben je tudi kapital imunosti, ki ga je slovensko prebivalstvo pridobilo v dveh letih in pol. Ta kapital omogoča, da je epidemiologija te bolezni zdaj drugačna in se lahko z njo drugače spopadamo.

“Ta kapital smo pridobili s cepljenjem, prebolelostjo in zdaj s hibridno imunostjo.” 

dr. Mario Fafangel

Pri omejevanju širjenja virusa se dr. Fafanglu zdijo ključna močna javnozdravstvena opozorila. Poudaril je, da pri tem ne gre za odloke, obveze in kazni in dodaja, da je šlo pri tem zgolj za obliže, ki so bili v tedanji situaciji sicer smiselni.

 “Ampak to je kratkotrajen pristop. Zdaj je treba drugače. Močen javnozdravstveni ukrep je pravzaprav priporočilo, ki je dostopno in družbeno sprejemljivo.”

dr. Mario Fafangel

To po besedah dr. Fafangla pomeni premik upravljanja tveganja na raven posameznika, ki se bo prostovoljno odločil, po katerih od priporočil in ukrepov bo posegel.

Cepljenje ostaja najučinkovitejši ukrep za zaščito zdravja.

“Osnovno cepljenje in en poživitveni odmerek je tisto, kar je omogočilo, da imamo diskrepanco med hudim potekom bolezni in okužbami.”

dr. Mario Fafangel

Odločitev za cepljenje ni nikoli prepozna, za to je vedno pravi čas, pravi dr. Fafangel. Bolni posamezniki naj ostajajo doma, zračenje prostorov, delo na domu, nošenje zaščitnih mask. Maske velikokrat predstavljajo kamen spotike. Ljudje naj glede mask razmislijo s hladno glavo.

 “Ob povečanem številu primerov je maska še vedno orodje, ki lahko zaščiti tebe in druge in je najprimernejše v zaprtih, natrpanih prostorih. To je priporočilo – če si je boste dali gor ali ne, se bo vsak odločil sam.” 

dr. Mario Fafangel
Minister Danijel Bešič Loredan

“Veseli smo, da dajemo besedo stroki, da dajemo besedo in odgovornost za obvladovanje epidemije NIJZ-ju, ki je edina ustanova v Sloveniji, ki lahko to vodi.” 

Danijel Bešič Loredan

Skupaj s člani posvetovalne strokovne skupine so po besedah ministra Loredana dorekli način komunikacije ter ukrepanje in poudaril, da bo delovanje usklajeno.

“Želimo, da ni kriznih časov, želimo, da se zdravljenje covida umesti v naš zdravstveni sistem, in ne želimo, da ostajajo pacienti, ki nimajo covida, tako kot so bili zdaj, neustrezno in neenakovredno obravnavani. Zdravstvo moremo vrniti na raven iz leta 2019 in covid moremo umestiti v naš zdravstveni sistem. Vlada in ministrstvo nikoli ne bosta posegala v pristojnosti strokovne skupine, nikoli ne bomo od strokovne skupine zahtevali, da spreminja odločitev čez noč. Oni vodijo epidemijo, dajejo strokovna mnenja, vlada pa ja tista, ki prevzame odgovornost za kakršno koli razliko v primerjavi s potencialnimi ukrepi, ki bi bili sprejeti, če se stanje bistveno zaostri.” 

Danijel Bešič Loredan

Minister Loredan je ob sprejemanju novele zakona o nalezljivih boleznih poudaril, da obveznega cepljenja proti covidu-19 ne bo.

Foto: Vlada RS Twitter