Ukrepi vlade za blažitev draginje bi bili lahko po besedah infrastrukturnega ministra Bojana Kumra znani že pred koncem meseca, morda že v nekaj dneh. Vlada po njegovih besedah intenzivno pripravlja različne scenarije.

“Za nami je dokaj deloven konec tedna, zelo intenzivno pripravljamo različne scenarije in ukrepe. V torek bomo imeli drugi sestanek pod vodstvom predsednika vlade, na mizo bomo dali vse možnosti, nabor ukrepov, njihovo kombinacijo,” je dejal infrastrukturni minister Bojan Kumer ob robu slovesnosti ob preboju prvega od sedmih predorov na drugem tiru.

Minister je  optimističen, da bodo lahko ukrepe, ki predstavljajo eno od prednostnih nalog nove vlade na začetku mandata, javnosti predstavili še pred koncem meseca“Danes sem se slišal s predsednikom vlade, da zna biti to tudi prej, mogoče že v nekaj dneh,” je pojasnil.

Številni sestanki, dogovarjanja

Premier Robert Golob je medtem v izjavi za medije v sklopu delovnega obiska v Mariboru zatrdil, da bo prvi nabor ukrepov, “če bo šlo vse po sreči”, znan že v sredo. Prepričan je, da bodo imeli ukrepe za blažitev draginje pripravljene do konca meseca. V  nadaljevanju bo lahko potem sledila njihova operativna izvedba.

Golob se bo danes sestal tudi z deležniki na trgu energije in jim začel predstavljati nabor in kombinacijo možnih ukrepov. Temu naj bi v sredo sledil še sestanek s trgovci z živili in naftnimi derivati. Premier je pojasnil, da se bodo ukrepanja lotili v korakih, najprej pri naftnih derivatih, potem pri elektriki. Sledila bo prehrana, na koncu je na vrsti še plin.

Delovna skupina za blaženje energetske in prehranske draginje se je prvič sestala prejšnji teden. Poleg predsednika vlade so v njej še ministri za gospodarstvo Matjaž Han, infrastrukturo Kumer, kmetijstvo Irena Šinko, delo Luka Mesec in finance Klemen Boštjančič.

Odziv vlade


Vlada napoveduje, da se bo odziva na visoke cene energentov in hrane lotila v dveh fazah. Z deležniki naj bi se najprej skušali dogovoriti o delitvi bremen zmanjšanja cenovnega bremena za gospodinjstva in podjetja. Če to ne bo uspešno, naj bi v drugi fazi sledila cenovna regulacija. Kot mogoči ukrepi se omenjajo še energetski boni za materialno šibkejša gospodinjstva in poseg v dajatve.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: Luka Kotnik