Umetniki pozivajo k izključitvi Izraela z Beneškega bienala

ByA.K.

28. februarja, 2024 ,
Foto: Pexels

Umetniki pozivajo k izključitvi Izraela z Beneškega bienala

V luči nedavnih dogodkov v Gazi je skupina več kot 17.000 umetnikov, kustosov in kritikov, med katerimi izstopata dobitnik Turnerjeve nagrade za leto 2023 Jesse Darling in Faisal Saleh, direktor Palestinskega muzeja v ZDA, podpisala odprto pismo, ki Beneški bienale poziva k izključitvi izraelskega nacionalnega paviljona iz letošnjega sejma sodobne umetnosti. Ta poteza odraža naraščajoče napetosti med umetniško skupnostjo in organizatorji enega najprestižnejših dogodkov v svetu umetnosti.

Pobuda za izključitev je sprožila široko razpravo o etičnih obveznostih in politični vlogi kulturnih institucij. Italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano je ostro kritiziral pismo, Izraelu pa je ob tem izrazil trdno podporo. V izjavi je poudaril, da je svoboda misli in ustvarjalnega izražanja temelj demokratičnih družb, kot je Italija, ter da ima Izrael pravico in dolžnost predstaviti svojo umetnost, zlasti v obdobju, ko je država soočena z velikimi izzivi.

Odprto pismo, ki ga je spodbudila ad hoc skupina “Art Not Genocide Alliance”, kritizira Beneški bienale zaradi domnevnih dvojnih standardov. Primerjajo ga z zgodovinskimi odločitvami, kot je izključitev Južne Afrike med letoma 1950 in 1968 zaradi apartheidnega režima, ter podporo Ukrajini po ruski invaziji leta 2022, medtem ko trdijo, da bienale molči o “grozodejstvih Izraela nad Palestinci”.

Izrael bo kljub kontroverzam sodeloval kot eden izmed 88 nacionalnih udeležencev na 60. Beneškem bienalu sodobne umetnosti, ki bo potekal od 20. aprila do 24. novembra. Izraelski paviljon bo gostil razstavo “Matična domovina” umetnice Ruth Patir. Medtem bodo palestinski umetniki sodelovali na stranskih dogodkih in v glavni oddaji “Tujci povsod”, ki jo kurira Adriano Pedrosa.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik