Umrl Issey Miyake (84), japonski dizajner svetovnega slovesa, vzrok je rak.

Miyake, čigar ime je postalo sinonim za gospodarsko in modno moč Japonske v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Umrl je 5. avgusta, zaradi raka na jetrih, je sporočila tiskovna agencija Kyodo.

Znan po svoji praktičnosti naj bi si želel postati plesalec ali športnik. Nato pa ga je branje sestrinih modnih revij navdušilo, da je spremenil smer svojemu življenju. Odločil se je za svobodo gibanja, ki ga dopuščajo njegova oblačila.

Miyake se je rodil v Hirošimi in je bil star sedem let, ko je bila na njegovo rodno mesto odvržena atomska bomba. O tem dogodku v poznejšem življenju ni želel govoriti. Med drugim je nekoč dejal, da ne želi biti označen kot “oblikovalec, ki je preživel” bombo.

“Ko zaprem oči, še vedno vidim stvari, ki jih nihče ne bi smel doživeti,” je zapisal in dodal, da je v treh letih zaradi izpostavljenosti sevanju umrla njegova mati.

“Dogodke sem poskušal, čeprav neuspešno, pustiti za seboj in raje razmišljati o stvareh, ki jih je mogoče ustvariti, ne uničiti in ki prinašajo lepoto in veselje. Potegnilo me je na področje oblikovanja oblačil. Tudi zato, ker je to kreativna oblika, to je moderno in optimistično.”

Po študiju grafičnega oblikovanja na tokijski univerzi umetnosti se je oblikovanja oblačil učil v Parizu. Tam je delal s slavnima modnima oblikovalcema Guyem Larochejem in Hubertom de Givenchyjem, nato pa se je odpravil v New York.

Leta 1970 se je vrnil v Tokio in ustanovil Miyake Design Studio.

V poznih osemdesetih letih prejšnjega stoletja je razvil nov način plisiranja. Tkanine je zavil med plasti papirja in jih dal v toplotno stiskalnico, pri čemer so oblačila ohranila svojo plisirano obliko. Preizkušeno glede svobode gibanja na plesalkah, je to privedlo do razvoja njegove prepoznavne linije “Pleats, Please”.

Sčasoma je razvil več kot ducat modnih linij, od njegove glavne Issey Miyake za moške in ženske do torb, ur in dišav, preden se je v bistvu upokojil leta 1997 in se posvetil raziskovanju.

Leta 2016, ko so ga vprašali, kakšni so po njegovem mnenju izzivi, s katerimi se soočajo bodoči oblikovalci, je za britanski časnik Guardian povedal, da bodo ljudje verjetno porabili manj.

“Morda bomo morali iti skozi proces krčenja. To je pomembno,” je dejal.

“V Parizu ljudem, ki izdelujejo oblačila, pravimo couturierji – ljudje, ki razvijajo nova oblačila – toda pravzaprav je delo oblikovanja ustvariti nekaj, kar deluje v resničnem življenju.”

Vir: Reuters