Umrl je tržaški pisatelj Boris Pahor. Celo življenje je opozarjal na nevarnost totalitarnih režimov, katerih žrtev je bil tudi sam.

Rojen v slovensko družino v Trstu, je med vojnama sodeloval s slovenskimi antifašističnimi intelektualci v Trstu. leta 1940 je bil vpoklican v italijansko vojsko in l.1941 poslan v Libijo. Po italijanski kapitualiciji se je vrnil nazaj v Trst in se leta 1943 pridružil OF.

Leta 1944 so ga aretirali in predali Nemcem, ki so ga zaprli v taborišče. Leta 1945 je ugledal luč svobode. Svoje izkušnje je opisal v svojem najbolj znanem delu Nekropola (1967), ki je bilo l.1990 prvič prevedeno v francoščino, nato pa še v številne druge jezike.

Veljal je za najstarejšega preživelega interniranca nacističnih taborišč, o njem je tudi BBC posnela dokumentarni film Človek, ki je videl preveč (2019).

Pahor je celo življenje svaril pred nevarnostmi totalitarnih režimov in izpostavljal nujno samozavest in pokončno držo človeka, ki naj se opira na zgodovinska izročila in lastno identiteto.

Bil je zapriseženi borec za pravice manjšin. Celo življenje je opozarjal na vlogo in pomen močne narodne zavesti, ki je bila po njegovem ključna tudi za preživetje Slovencev v Italiji.

Bil je prejemnik številnih priznanj.

Naj počiva v miru.

(Foto vir: Wikimedia – Claude TRUONG-NGOC CC by 3.0)