Umrl je Janez Zemljarič (1928–2022)

ByA.K.

30. decembra, 2022

Umrl je Janez Zemljarič (1928–2022)

Umrl je Janez Zemljarič, nekdanji predsednik republiškega izvršnega sveta v zgodnjih 80. letih, podpredsednik jugoslovanskega zveznega izvršnega sveta in direktor Službe državne varnosti (SDV) v nekdanjem režimu.

Zemljarič je bil rojen leta 1928 v Bukovcih pri Ptuju. Diplomiral je na pravni fakulteti leta 1961, pozneje je imel številne politične, družbene in gospodarske funkcije.

Med letoma 1980 in 1984 je bil predsednik slovenske vlade. Pet let je bil podpredsednik zvezne jugoslovanske vlade, bil je tudi notranji minister in direktor Službe državne varnosti. Dobre povezave je imel v tujini, predvsem v državah tretjega sveta.

Eden najvplivnejših posameznikov v Sloveniji

V zadnjih 50 letih je bil eden najvplivnejših ljudi v Sloveniji. Med drugim je nadzoroval izgradnji kliničnega centra in Cankarjevega doma. Pripomogel je, da so slovenska podjetja (denimo Iskra in Litostroj) prodrla na mednarodni trg, prav tako je imel vpliv kot podpredsednik Akademske športne zveze Olimpija.

Prejel je vrsto odlikovanj in priznanj, med drugimi red dela z zlatim vencem (1965), nagrado mesta Ljubljana (1972), red zaslug za ljudstvo s srebrnimi žarki (1973), red bratstva in enotnosti z zlatim vencem (1981).

Nazadnje so pred štirimi leti odmevali njegovi obiski pri direktorju kliničnega centra Simonu Vrhuncu, zaradi česar je bil tudi zaslišan pred parlamentarno preiskovalno komisijo.

Vir: MMC Foto: STA