Umrl je Jeff Beck, legendarni rock kitarist

ByAna Koren

13. januarja, 2023

V 78 letu je umrl Jeff Beck, legendarni rock kitarist in glasbenik

V 78 letu je umrl Jeff Beck, legendarni rock kitarist, eden največjih glasbenikov vseh časov. V izjavi je zapisano, da v imenu njegove družine z globoko žalostjo delijo novico o smrti Jeffa Becka. Beck je nenadoma zbolel za bakterijskim meningitisom, umrl je mirno. Njegova družina ob izgubi prosi za zasebnost.

Njegova predstavnica Melissa Dragich je novico za CNN potrdila po elektronski pošti.

Beck je zaslovel v 60. letih, ko je zamenjal Erica Claptona v Yardbirds. Leto pozneje je odšel in ustanovil lastno skupino The Jeff Beck Group, v kateri sta bila Rod Stewart in Ron Wood.

Leta 1992 je bil, kot del skupine Yardbirds sprejet v Dvorano slavnih rokenrola. Tja so ga ponovno sprejeli leta 2009 in sicer kot samostojnega umetnika.

Beck je bil osemkratni dobitnik Grammyja. Svojega prvega si prislužil leta in sicer 1985 za najboljšo rock instrumentalno izvedbo za “Escape”. V tej kategoriji je zmagal še petkrat.

Lansko leto je bil Beck na turneji z Johnnyjem Deppom. Zvezdnika sta pred tem skupaj posnela priredbo z naslovom “18”.

Nekatere Beckove najbolj cenjene pesmi so Heart Full of Soul, singel skupine Yardbirds iz leta 1965, I Ain’t Superstitious z njegovega debitantskega solo albuma iz leta 1968 s skupino Jeff Beck Group, Truth in Freeway Jam, z njegovega drugega albuma Blow by Blow iz leta 1975.

V odzivu na Beckovo smrt je Stewart na Twitterju zapisal, da je bil Beck eden redkih kitaristov, ki ga je, ko je igral v živo, dejansko poslušal, kako poje in se odziva.

“Jeff, bil si moj največji človek,” je rekel.

Še en izmed tistih, ki so z njim igrali, Wood, se je v sredo od njega poslovil z lepimi spomini in na Twitterju zapisal, da ga bo zelo pogrešal. Zahvalil se mu je za vse njihove zgodnje skupne dni v Jeff Beck Group, ko so osvajali Ameriko. Spominja se, kako so glasbeno kršili vsa pravila, bilo je fantastično, prelomen rock ‘n’ roll!

Basist in sofrontman skupine KISS Gene Simmons je Beckovo smrt označil za “srce parajočo”. Simmons je na Twitterju zapisal, da nihče ni igral kitare kot Jeff in prosil, naj vzamemo v roke prva dva albuma Jeff Beck Group ter poslušamo to veličino.

Počivaj v miru, legenda.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Spomini princa Harryja so najbolje prodajana dokumentarna knjiga v zgodovini

Spomini princa Harryja Spare so postali najhitreje prodajana britanska neleposlovna knjiga doslej, je v torek sporočil založnik knjige, saj so prodali 400.000 izvodov v trdi vezavi, e-knjigi in zvočnem formatu… več tukaj.