Umrl je Maxi Jazz, pevec legendarne skupine Faithless

ByAna Koren

25. decembra, 2022
epa

Umrl je Maxi Jazz, pevec legendarne skupine Faithless

V 66. letu starosti je umrl frontman legendarne britanske skupine Faithless Maxwell Fraser, bolj znan kot Maxi Jazz.

Zasedba je žalostno novico potrdila na družbenih omrežjih.

“Maxi Jazz je sinoči umrl, ostali smo z zlomljenimi srci. Bil je človek, ki je spremenil naša življenja na toliko načinov. Glasbi je dal poseben pomen. Poleg tega je bila njegova modrost globoka in dostopna. Bila je čast in seveda mi je bilo v veselje delati z njim.”

“Bil je briljanten tekstopisec, DJ, budist, veličastna prisotnost na odru, ljubitelj avtomobilov, neskončen govornik, čudovita oseba, moralni kompas in genij,” so dodali.

Kdo je bil Maxi Jazz

Maxi Jazz, s pravim imenom Maxwell Fraser, se je rodil leta 1957 v Brixtonu. Leta 1984 je kot DJ ustanovil skupino The Soul Food Cafe System, leto prej se je začel ukvarjati s hip-hopom.

Po razpadu skupine je Maxi delal po Evropi in sodeloval z Jahom Wobbleom pri albumu Invaders Of The Heart, čemur so sledili nastopi v živo z Wobble Collective.

Faithless

Maxi je nato v studiu srečal Rolla Armstronga in leta 1995 ustanovil Faithless skupaj z Jamiejem Cattom in Sister Bliss.

Njihov prvi album Reverence je izšel leta 1996, singla Insomnia in Salva Mea pa sta bila prodana v več kot milijon izvodih. Njihov drugi studijski album Sunday 8PM, izdan leta 1998, je vseboval svetovno uspešnico God Is A DJ.

Leta 2006 je Maxi poskrbel za vokal za uspešnico DJ-ja Tiësta, Dance4life. To je bil eden največjih trance hitov leta. Z Robbiejem Williamsom je zapel tudi na skupnem albumu 1 Giant Leap na singlu My Culture.

Leta 2015 je začel voditi novo zbrano zasedbo glasbenikov Maxi Jazz & The E-Type Boys. Jazz je bil glavni vokalist in je v skupini igral tudi kitaro. Nastopili so na številnih festivalih, med drugim na nekaterih, kjer so nastopili tudi Faithless.

Avtomobili in dirke

Jazz je imel zelo rad avtomobile in njegova zbirka je bila predstavljena v avtomobilski oddaji Sky One Vroom Vroom. Imel je Subaru Imprezo P1, Ford Escort Mk2 RS2000, Ford Fiesto Zetec S, Ford Sierra Cosworth in Marcos LM500 R. Imel je tudi Nissan 350Z, ki je bil omenjen v pesmi Faithless iz leta 2010 Flyin’ Hi.

Jazz je ustanovil Maxi Jazz Racing leta 2000. Rae Claydon je prosil, da ga prijavi v prvenstvo Ford Fiesta za sezono 2000, vendar je lahko dirkal le občasno zaradi svojih glasbenih obveznosti. V nedeljo, 9. decembra 2001, je bil Jazz udeležen v hudi prometni nesreči, zaradi katere je bilo več koncertov britanske turneje Faithless prestavljenih.

Osebno življenje in smrt

Živel je v West Norwoodu, v londonskem okrožju Lambeth. Bil je budist in član Soka Gakkai International ter zagovarjal delo Burma Campaign UK. Njegova močna budistična prepričanja in močna individualna prepričanja skupine so v nasprotju z imenom Faithless ( neverniki), ki so ga izbrali med pisanjem pesmi Salva Me.

Armstrong je prosil Jazza, naj napiše pesem o frustraciji, kar je bilo nekaj, s čimer se je Jazz lahko povezal iz lastnih izkušenj. Tematika Jazzovih besedil sega od optimistične do melanholične. Njegovo delo pokriva vrsto osebnih in družbenih vprašanj, vključno z aktualnimi dogodki in družbenimi komentarji.

Kot velik navijač Crystal Palacea je Jazz septembra 2012 postal pomočnik direktorja kluba. Leta 2011 je portret Jazza naslikal britanski umetnik Joe Simpson; slika je bila razstavljena po celem Združenem kraljestvu. Portret je bil uvrščen v ožji izbor za nagrado BP Portrait Award 2011 in je bil razstavljen v Nacionalni galeriji portretov.

Jazz je umrl mirno v spanju 23. decembra 2022.

Foto: EPA