monty norman
V 94. letu starosti je umrl Monty Norman, skladatelj in pisec besedil. Med njegova dela sodi tudi slavna melodija Jamesa Bonda.

Norman, otrok latvijskih priseljencev, je odraščal v londonskem East Endu. Njegova glasbena kariera se je začela, ko mu je mati pri 16. letih kupila prvo kitaro. Nato je pisal glasbo za predstave na West Endu, kot sta Expresso Bongo in Irma La Douce. Za tem pa se je posvetil filmu.

Njegova bondovska skladba, naročena za film Dr. No iz leta 1962, je bila uporabljena v celotni seriji.

Producent Bonda, Cubby Broccoli, je prosil Normana naj sestavi glasbo za prvi film. Bil je namreč navdušen nad njegovim glasbenim življenjepisom.

Za glavno temo je skladatelj uporabil eno od svojih prejšnjih skladb Bad Sign Good Sign in jo predelal. Bad Sign Good Sign je bila iz opuščene uprizoritve romana VS Naipaula A House For Mr Biswas.

Ko je akustični zvok glavne kitare zamenjal z električnim, je vedel, da je ujel bistvo agenta 007.

“Njegova seksapilnost, skrivnostnost, neusmiljenost. Vse to je predstavljeno v nekaj notah,” se je rad spominjal.

Norman je napisal tudi pesem Underneath the Mango Tree, ki spremlja slavni prizor na plaži filma Dr. No z Ursulo Andress in Seanom Conneryjem.

John Barry je poskrbel za aranžma Bondove teme, zato so nekateri mislili, da jo je napisal on. Leta 2001 je zaradi članka, v katerem je pisalo, da ni napisal slavne kitarske linije, vložil tožbo proti časopisu The Sunday Times in dobil odškodnino v višini 30.000 funtov za obrekovanje.

V svoji pestri karieri je Norman pel z velikimi ansambli in nastopal v razvedrilnih oddajah skupaj s Harryjem Secombom, Petrom Sellersom, Spikom Milliganom in Tommyjem Cooperjem.

Napisal je tudi glasbo za Hammerjev film The Two Faces of Dr. Jekyll (1960), The Day the Earth Caught Fire (1961), film Bob Hope Eon Productions Call Me Bwana (1963) in Dickens of London (1976).

Normana je bilo treba prepričati, da napiše glasbo za Bonda. Ravno takrat je bil namreč zaseden z dvema drugima gledališkima projektoma. Toda ko sta Broccoli in njegov partner Harrry Saltzman ponudila, da bosta z ženo odletela na Jamajko, kjer naj bi se snemalo, in jima plačala vse stroške, je privolil.

“No, to je bil zame odločilni trenutek!” se Monty rad pošalil.

“Mislil sem, da tudi če se Dr. No izkaže za slabega, bomo vsaj uživali v soncu, morju in pesku!”

Norman je umrl v ponedeljek po kratki bolezni, je v izjavi sporočila njegova družina.

Vir: BBC

Vir slik: 1 – Metro UK

Komentar: