Umrla je modna oblikovalka Vivienne Westwood.

ByA.K.

30. decembra, 2022

V 81. letu starosti je umrla modna oblikovalka Vivienne Westwood.

V 81. letu starosti je umrla modna oblikovalka Vivienne Westwood. Smrt je potrdila njena modna hiša z objavo na Twitterju. Oblikovalka je umrla v spanju v krogu svoje družine v Londonu, so zapisali.

“Vivienne bom nosil v srcu. Delali smo do konca in dala mi je veliko stvari, da nadaljujem,” je dejal njen mož Andreas Kronthaler.

Vivienne Westwood je danes umrla mirno in obkrožena s svojo družino v Claphamu v južnem Londonu.

Na sceni se je pojavila v sedemdesetih letih

Vivienne Isabel Swire se je rodila 8. aprila 1941 v vasi Tintwistle v Derbyshiru kot najstarejša od treh otrok. Šolala se je v Glossopu, preden se je z družino preselila v severni London.

Modna oblikovalka je zaslovela na modni sceni sedemdesetih s svojimi androgini modeli, majicami s slogani in nespoštovanjem do establišmenta.

Ko je leta 1992 prejela OBE, je Westwoodova nosila popolnoma krojeno obleko s sivim klobukom v istem slogu, vendar brez spodnjih hlačk. Kasneje je povedala: “Srečala sem moškega, ki je delal s kraljico in rekel je, da jo je to zelo zabavalo.”

Westwood je odgovorna za nekaj najbolj znanih modnih modelov, v zadnjih letih pa je znan po poročnih oblekah, kot je tista, ki jo je leta 2008 nosila Carrie Bradshaw v filmu Seks v mestu.

Oblikovalka je zaslovela tudi kot aktivistka, saj je organizirala javne proteste za ozaveščanje o vzrokih, ki so ji pri srcu, vključno s podnebnimi spremembami in Julianom Assangeom.

Za svoje delo je od kraljice Elizabete prejela viteški naziv.

Foto: EPA

Ne spreglejte…

V 82. letu starosti je umrl Pele

Pele, Brazilec, ki je dolgo veljal za najboljšega nogometaša vseh časov, je danes umrl v starosti 82 let.

Legendarna osebnost, človek, ki je presegel svoj šport in je bil svetovna ikona, je 21. decembra izvedel, da je njegov rak debelega črevesa napredoval in povedali so mu, da bo čez božič ostal v bolnišnici – legendarni napadalec je potreboval zdravljenje zaradi srčne in ledvične disfunkcije. Lani so mu odstranili tumor na debelem črevesu… več tukaj.