Umrla je Olivia Newton-John

ByA.K.

9. avgusta, 2022

Včeraj je na svojem domu v južni Kaliforniji v starosti 73 let umrla pevka in igralka Olivia Newton-John. Olivia Newton-John se je v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja povzpela na vrh svetovnih pop glasbenih lestvic s skladbama, kot sta “I Honestly Love You” in “Physical”, ter igrala v filmski uspešnici Grease

Novico o smrt Olivie, rojene v Britaniji, vzgojene v Avstraliji, so objavili na njenem Instagram profilu, kjer so zapisali, da je “mirno umrla” na svojem domu na ranču “obkrožena z družino in prijatelji”.

Newton-John je bila štirikratna dobitnica grammyja. Leta 2017 je razkrila, da se je rak na dojki ponovil metastaziral in razširil na spodnji del hrbta, zaradi česar je morala odpovedati nastope. Petindvajset let prej je Newton-John prestala delno mastektomijo. Slednje jo je vodilo do tega, da je postala zagovornica raziskav o raku dojk in drugih zdravstvenih težav. Newton-John je ustanovila ustanovo za zdravljenje in raziskave raka v Avstraliji.

Nastopati je začela že kot otrok, po selitvi v ZDA pa je postala  zvezdnica svetovnega kova. Leta 1971 je svetlolasa, modrooka in polna zdravja posnela svojo prvo uspešnico z “If Not for You” .

V naslednjih nekaj letih ji je sledila pesem “Let Me Be There”, ki ji je prinesla grammyja za najboljšo žensko country vokalno izvedbo, “If You Love Me (Let Me Know)” in dve pesmi št. 1, “Have You Never Been Mellow” in “I Honestly Love You.” Slednja pesem je prejela grammyja za najboljšo žensko pop izvedbo in ploščo leta.

Newton-John je leta 1974 osvojila tudi naslov pevke leta po izboru Country Music Association, s čimer je izrinila domače ameriške zvezde, kot sta Loretta Lynn in Dolly Parton. Neverjeten uspeh avstralskega izvajanja pop pesmi s pridihom countryja je takrat motil številne nashvilske puriste.

Kritikom za delo Newton-Johnove ni bilo vedno mar, njen slog se je pogosto zdel osladen in preveč komercialen. New York Times je njen glas nekoč opisal kot “skoraj brezbarven”.

Toda kritike prodaji pesmi Newton-Johnove niso škodile in svojo slavo je utrdila s sodelovanjem z Johnom Travolto v filmu “Grease”. Film iz leta 1978 je eden najbolj priljubljenih muzikalov v zgodovini Hollywooda.

Foto: Reuters