Unesco: Umetna inteligenca lahko prispeva k porastu antisemitizma

Umetna inteligenca [Foto: Pexels]

Unesco: Umetna inteligenca lahko prispeva k porastu antisemitizma

Unesco, kulturna organizacija Združenih narodov, je posvaril pred zanikanjem holokavsta in potvarjanjem zgodovine s strani umetne inteligence (AI). Unesco je v poročilu, ki ga je objavil skupaj s Svetovnim judovskim kongresom, dejal, da bi lahko bila zgodovinska interpretacija holokavsta izkrivljena in da bi povzročila porast antisemitizma, če se etična načela, na katerih temelji uporaba umetne inteligence, ne bi izvajala na mednarodni ravni.

Generativna umetna inteligenca, kot je ChatGPT, temelji na internetnih podatkih, ki so lahko zavajajoči in vsebujejo človeško pristranskost. Poročilo opozarja, da bi lahko to vodilo do napačnega predstavljanja informacij o določenih dogodkih in okrepilo predsodke. Zaradi pomanjkanja nadzora in moderiranja s strani razvijalcev umetne inteligence bi lahko generativna orodja umetne inteligence usposobili na podlagi podatkov s spletnih mest, ki zanikajo holokavst.

Poleg tega AI zlonamernim akterjem omogoča ponarejanje vsebine, kot so pričevanja prič in zgodovinski dokumenti o holokavstu. Lažne fotografije in zvočne vsebine, ustvarjene z generativno umetno inteligenco, so še posebej prepričljive za mlade, ki lahko naletijo na takšno vsebino na platformah družbenih medijev. Generativni modeli umetne inteligence so tudi nagnjeni k izmišljanju dogodkov in zgodovinskih pojavov, če nimajo zadostnega dostopa do podatkov.

“Če dovolimo, da se grozljiva dejstva o holokavstu razvodenijo, izkrivljajo ali potvarjajo z neodgovorno uporabo umetne inteligence, tvegamo eksplozivno širjenje antisemitizma in postopno zmanjšanje našega razumevanja vzrokov in posledic teh grozodejstev,” je dejala generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay. Uporaba Unescovih priporočil o etiki umetne inteligence je nujno potrebna, da bodo “mlajše generacije odraščale z dejstvi, ne z lažmi”, je še dodala.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels