UNICEF: Število staršev, ki otrok ne cepijo z rutinskimi cepivi narašča

ByAna Koren

20. aprila, 2023 ,
Foto: Pexels

UNICEF: Število staršev, ki otrok ne cepijo z rutinskimi cepivi se je povečalo

Vodilni strokovnjaki za zdravje otrok so zaradi vse manjše uporabe rutinskih cepiv pri otrocih, sprožili alarm. Do zaskrbljenosti je prišlo potem ko so novi izračuni pokazali, da je več deset milijonov ljudi v zadnjih letih zaradi bolezni za katere obstajajo cepiva izgubilo življenje.

UNICEF je izračunal, da med letoma 2019 in 2021 približno 67 milijonov otrok po vsem svetu ni prejelo rutinskega cepljenja. Slednja lahko otroke ščitijo pred potencialno smrtnimi boleznimi.

Mednarodno telo ZN za otroke je dejalo, da splošna podpora cepivom ostaja “razmeroma močna”. A več dejavnikov kaže, da “grožnja oklevanja glede cepiva morda narašča”.

Ti dejavniki vključujejo negotovost glede odziva na pandemijo, povečan dostop do dezinformacij, upad zaupanja v strokovnost in politično polarizacijo, navaja novo poročilo UNICEF-a.

“Na vrhuncu pandemije so znanstveniki hitro razvili cepiva, ki so rešila številna življenja. Kljub temu zgodovinskemu dosežku sta strah in napačne informacije o vseh vrstah cepiv krožila toliko kot sam virus,” je dejala izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell.

“Ne moremo dovoliti, da bi zaupanje v rutinsko cepljenje postalo še ena žrtev pandemije. Naslednji val smrti bi lahko izbrisal otroke z ošpicami, davico ali drugimi boleznimi, ki jih je mogoče preprečiti,” je dodala Russell.

UNICEF pravi, da je treba problem otrok, ki so izpustili cepljenja, da bi “preprečili izbruh smrtonosnih bolezni,” nujno rešiti.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

NIJZ Ministrstvu za zdravje poslal predlog programa cepljenja, nas čakajo spremembe?

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je na Ministrstvo za zdravje poslal predlog programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2023. Predlog vsebuje nekatere novosti. Na inštitutu med drugim predlagajo, da se sredstva za cepljenje proti HPV zagotovijo za vsaj eno dodatno generacijo fantov… več tukaj.