Upniki Damijana Jankovića ‘izviseli’, prejeli bodo manj kot odstotek

ByAna Koren

16. marca, 2023 ,

Upniki Damijana Jankovića so ‘izviseli, prejeli bodo manj kot odstotek dolga

Po slabih petih letih v osebnem stečaju, bo Damijan Janković upnike poplačal s skupno 40.660 evri, kar znese manj kot en odstotek. Štiri evre bo dobil FURS, 28 tisočakov pa slamnati mož družine Janković Jan Bec. Gre za Damijanu Jankoviću zelo prijazno matematiko. Upnikom dolguje sicer veliko več, priznanih terjatev je namreč kar za 5,5 milijona evrov.

Jana Beca, javnost po potopu Elect pozna kot serijskega odkupovalca njenih terjatev. Gre za način, s katerim se je nameravalo doseči kar 95-odstotni odpis dolgov in to jim je pri Electi naložbe tudi uspelo.

Ker je Bec odkupil terjatve avstrijske Hete in za 315 tisoč evrov terjatev NLB leasing, bo prejel največji delež poplačila: 28.478 evrov. Skoraj dvakrat manj bo denimo pripadlo SDH.

Ali gre za manever Jana Beca, sicer leta 2010 donatorja županske kampanje Zorana Jankovića?

Podobno se je dogajalo na dražbah leta 2015. Takrat je avtomobila Damjana Jankovića kupil njegov prijatelj. “Po informacijah, ki jih ima upnik, gre za dokaj usklajeno akcijo celotne družine,” pojasnjuje Bojan Pečenko, takratni odvetnik upnika. 

V stečajno maso Damijana največ denarja nakazal Zoran Janković

Bratoma Janković je skupna miselnost o lagodnem življenju, tudi če uradno nimaš veliko. Davčni inšektorji so npr. ugotovili, da je imel Jure Janković  300 tisočakov uradno razpoložljivega denarja, porabil pa je 2,3 milijona evrov. Med drugim 180 tisoč za najem jahte, 140 tisoč za nakup terenskega vozila in za kar sedem novih stanovanj dal več kot milijon (toliko si je izposodil v Srbiji), brez prijave FURS-u ali carini. Med letoma 2006 in 2010 je Jure Janković prijavil le 56 tisoč evrov zaslužka. 

Spomnimo, da sta se skupaj z bratom Damjanom pred poslanci zagovarjala že zaradi spornih poslov z zemljišči. “Odgovor je enak prejšnjemu,” je marca 2011 ponavljal Damjan.

Največ denarja je v stečajno maso Damijana Jankovića je nakazal kar oče Zoran Janković. Slednji je na dražbi za 50 tisočakov kupil polovico zemljišč ob družinski hiši na Rudniku. Dva tisočaka pa sta prišla iz naslova prodaje polovičnega deleža Electe, ki ga je kupilo podjetje Paladin Jana Beca.

vir Foto: STA