Upor na hrvaškem otoku: Domačini blokirali trajekt

ByAna Koren

19. junija, 2024
Upor na hrvaškem otoku [Foto: zajem zaslona HRT/ IndexHR]

Upor na hrvaškem otoku: Domačini blokirali trajekt

Prebivalci hrvaškega otoka Caprija so z odločnim uporom preprečili, da bi trajekt pristal na novem pomolu, dokončanem pred letom dni. Zaradi protesta nobeden od potnikov ni mogel zapustiti trajekta. Domačini trdijo, da pomol ni popolnoma dokončan, dokler ni obnovljena tudi dostopna cesta, kar je ključno za njihovo vsakodnevno življenje.

Domačini so z vseh strani blokirali obalo in preprečili pristanek trajekta linije 532, ki bi moral od včeraj pristajati na novem pomolu. “Ti ljudje so bili verjetno odločeni, da nas zaradi tega blokirajo. Nikogar ne moremo ogroziti,” je izjavil kapetan ladje Tanis Seršić.

To ni prvič, da so domačini izrazili svoje nezadovoljstvo. Pred gradnjo so zbirali peticije, zdaj pa so se odločili za bolj drastične ukrepe. Eden izmed potnikov je izrazil začudenje nad pomanjkanjem intervencije: “Policija bi morala biti tukaj, luška uprava bi morala biti tukaj.” Drugi potnik je dodal: “Podpiram otočane. Ne želim, da ta nova obala začne delovati, dokler ne bo vse urejeno.”

Posledice blokade

Zaradi blokade trajekt ni pristal niti na novi niti na stari rivi. Bolniki, otroci in potrebščine so pristali na sosednjem otoku Žirje, kamor so jih prišli iskat sovaščani.

Protestniki so usmerili svoje nezadovoljstvo tudi proti županu Šibenika, pod katerega administrativno spada Kaprije. “Naš župan nam je obljubil, da bodo hkrati z rivo zgrajene tudi dostopne ceste. Vendar se ni zgodilo nič,” je povedal Miroslav Radovčić.

Protesti se bodo nadaljevali. “Ljudje naj vedo, da bomo prišli v Žirje po ljudi, tako da če bo šlo, bo šlo,” je odločno napovedal Radovčić.

Če novega pomola ne bodo začeli uporabljati, bo pristaniška uprava morala vrniti 3,2 milijona evrov evropskih sredstev. “Žal bo v tem primeru pristaniška uprava dolžna vrniti vsa dodeljena nepovratna sredstva,” je za HRT povedala Jadranka Fržop, direktorica županijske pristaniške uprave.

Protestniki so zaradi kršitve njihovih državljanskih pravic vložili pritožbo pri varuhu človekovih pravic.

[Vir: IndexHR]; Portal24; Foto: Zajem zaslona HRT/IndexHR