Uporaba umetne inteligence za raziskovalne naloge

ByB.O.

19. septembra, 2023 ,
Uporaba umetne inteligence za raziskovalne nalogeChatGPT [Foto: Unsplash]

Uporaba umetne inteligence za raziskovalne naloge

ChatGPT ni le orodje, ki lahko nadomesti nekatera človeška opravila, kot je npr. člankov, temveč je tudi močan zaveznik pri človeških prizadevanjih kot so npr. raziskave. Za tiste, ki se lotevajo raziskovalnih nalog, bodisi akademskih bodisi tržnih, so lahko prvi koraki iskanja ustreznih referenc zastrašujoči zaradi obsega in različnih kredibilnosti virov, predvsem pa naporni. Klepetalni roboti z umetno inteligenco, vključno s ChatGPT, lahko ta čas bistveno skrajšajo in uporabnikom omogočijo, da se neposredno osredotočijo na ključne raziskovalne dejavnosti.

Zavedati pa se je potrebno tudi omejitev ChatGPT, saj ni neposredno povezan z internetom, zato je njegova baza znanja omejena na podatke do leta 2021. Zato ne more zagotavljati neposrednih povezav do virov. Za tiste, ki iščejo neposredne povezave do virov, so morda primernejši drugi klepetalni roboti, ki pa so povezani z internetom: Bing Chat, Claude, ChatGPT Plus ali Perplexity.

V nadaljevanju je ChatGPT predstavljen kot model za uporabo namigov v raziskavah.

Brainstorming s ChatGPT

Ko učenci dobijo raziskovalno nalogo, pogosto dobijo široko temo, pri čemer morajo svojo raziskavo zožiti na določeno temo. ChatGPT je lahko dragoceno orodje v fazi premišljevanja oz. ti. brainstorminga, saj predlaga teme ali izpopolnjuje obstoječe.

Razmislite o raziskovalni nalogi na krovno temo “Pomembni tehnološki izumi, ki so preoblikovali zgodovino. Če učenec ne bi bil prepričan o določeni temi, bi lahko glavno temo predstavil v ChatGPT in navedel čim več podrobnosti ter prosil za morebitne teme.

Ukaz: “Napisati moram raziskovalno nalogo na temo Pomembni tehnološki izumi, ki so preoblikovlai zgodovino”. Napisana mora biti na desetih straneh in vsebovati pet različnih primarnih virov. Ali mi lahko pomagaš pri izbiri teme?

ChatGPT ponudi 10 zanimivih tem. Primeri vključujejo Tiskarski stroj: Olajšanje širjenja znanja, Internet: začetek digitalne dobe in Telegraf: revolucija v komuniciranju.

Učenci se lahko še dodatno poglobijo, če od ChatGPT zahtevajo še več informacij o teh predlogih. Te zamisli lahko tudi prilagodijo svojim željam, pri čemer z orodjem vzdržujejo konstruktiven dialog, dokler ne pridejo do želene teme.

Oblikovanje osnutka

Pri izbiri teme lahko s ChatGPT ustvarite podroben načrt. Če na primer uporabite prvo temo, ki jo predlaga ChatGPT:

Ukaz: “Ali mi lahko napišeš osnutek za deset strani dolgo raziskovalno nalogo, v kateri uporabiš pet primarnih virov na temo “Tiskarski stroj in širjenje znanja?

Tiskarski stroj in širjenje znanja

ChatGPT pripravil izčrpen oris v 13 točkah. Poudari ključna področja, ki jih je treba obravnavati v dokumentu. Ta osnutek služi kot osnova za strukturo naloge in pomaga pri določanju ustreznih virov.

Razpravljajte o svoji temi s ChatGPT in zahtevajte vire

Pridobivanje zanesljivih virov je ključnega pomena za vsak raziskovalni projekt. Razmislite o tem, da bi se obrnili na ChatGPT za predloge o primarnih in sekundarnih virih, povezanih z vašo temo. Čeprav ChatGPT ne more zagotoviti neposrednih povezav, lahko predlaga zanesljive vire. Za dostop do njih boste morda morali uporabiti iskalnike ali obiskati knjižnico.

Ukaz: “Ali mi lahko navedete vire za deset strani dolg referat na to temo: Tiskarski stroj in širjenje znanja?

Uporaba storitve Bing Chat ima v tme primeru prednost: vire zagotavlja z neposrednimi povezavami, ki jih je mogoče klikniti, kar močno poenostavi postopek. Za hiter dostop do gradiva zato razmislite o storitvi Bing Chat.

Predstavite določeno idejo in prosite za vire

Pri raziskovanju teme lahko uporabite klepetalnike, kot je ChatGPT, za iskanje virov za določene dele članka in ne za celotno temo. ChatGPT lahko na primer prosite, naj vam priporoči vire samo za določen del članka.

Ukaz: “Ali mi lahko posreduješ vire o družbenem in intelektualnem svetu, ko je bilo tiskanje šele iznajdeno?

Predstavite določeno idejo in prosite za vire

Pri raziskovanju teme lahko uporabite klepetalnike, kot je ChatGPT, da poiščete vire za določene dele članka in ne za celotno temo. ChatGPT lahko na primer prosite, naj vam priporoči vire za določen del osnutka članka.

ChatGPT zagotovi pet primarnih in pet sekundarnih virov, prilagojenih določeni temi. Uporaba te funkcije za določene dele eseja je zelo koristna. Ne le, da ponuja širši nabor možnosti za izbiro virov, temveč tudi usmerjene vpoglede, ki vam bodo pomagali skrbno oblikovati vsebino.

Zahtevajte konkretne primere dogodkov

Med pisanjem ali raziskovanjem se pogosto zgodi, da se nekega dogodka spominjate nejasno, brez kakršnih koli podrobnosti. To postane ovira, ko poskušate navesti konkretne primere v podporo temi ali argumentom.

ChatGPT je v teh primerih lahko neprecenljiv pripomoček. Ne glede na to, ali gre za osvežitev spomina na dogodek ali za iskanje ustreznega primera za članek, vam lahko pomaga opredeliti konkretne dogodke ali časovna obdobja.

Razmislite o pisanju eseja o pasteh tehnologije. Če se težko spomnite določenega primera, ko je tehnologija povzročila nepredvidene izzive, se lahko posvetujete s ChatGPT in prepoznate tak dogodek. To vam bo pomagalo obogatiti vsebino z verodostojnimi primeri.

Ukaz: “Kdaj v zgodovini se je zgodilo, da je imelo uvajanje tehnologije povratni učinek na družbo in je imelo negativne posledice?

ChatGPT je hitro pripravil deset primerov. Te lahko v raziskavi uporabimo kot protiargumente.

Ustvarjanje citatov

Ustvarjanje seznama citiranih del je ključnega pomena za ohranjanje verodostojnosti in celovitosti vsakega dokumenta. Z aplikacijo ChatGPT je ustvarjanje citatov postalo preprosto. Preprosto vnesite povezavo ali naslov vira, določite želeni slog citiranja in ChatGPT bo za vas ustvaril citat.

Pri virih, ki niso spletne strani, kot so knjige ali učbeniki, vam lahko ChatGPT še vedno pomaga. Postopek ostaja večinoma enak, čeprav bo morda potreben ročni vnos.

Vir foto: Unsplash

Biznis24