Urad Evropske unije za boj proti goljufijam je letos priporočil izterjavo več kot 500 milijonov evrov EU sredstev. V OLAF poročilu o preiskavah  iz leta 2021 so navedli, da so največje goljufije, ki so jih preiskali, povezane z odpadki in COVID-19.

Leta 2021 je bilo v Italiji zaseženih približno 800 ton odpadkov, vključno z industrijskimi odpadki, ki naj bi bili poslani v neevropske države, kot je Malezija.

Ville Itala, generalni direktor OLAF-a, je dejal, da so goljufi poskušali izkoristiti tudi pandemijo COVID-19. “Izpostavili smo prevare goljufov, ko so se na nacionalne organe obrnili z lažnimi ponudbami cepiv v vrednosti več kot 16 milijard evrov,” je dejal Itala. Prišlo je tudi do goljufij v zvezi z medicinskimi maskami, ki so v Evropo prispele med letoma 2020 in 2021. Govora je o več sto milijonih ponarejenih kosov mask, ki so na evropskih trgih. “Najslabši primer, ki smo ga videli, so bile maske, ki so prihajale iz Vietnama. Narejene so iz stisnjenega toaletnega papirja, in imajo evropski znak kakovosti,” je dodal Itala.

OLAF je začel sodelovati tudi z Evropskim javnim tožilstvom (EPPO). Tožilstvo je na podlagi informacij Urada za boj proti goljufijam odprlo najmanj 85 primerov. Tako bi lahko prihranili več kot 2 milijardi evrov sredstev, ki bi jih sicer uporabili nezakonito.

Vir: Euronews

Foto: AP