Raven naše vitalnosti je neposredno povezana s kvaliteto našega diha: tako pomemben dejavnik vsesplošnega zdravja in počutja, pa tako malo pozornosti mu namenimo. S pravilnim dihanjem zagotavljamo telesu več vitalnosti, zdravja, boljše umske zmogljivosti in več zadovoljstva.

Stres in dihanje

Naš um in dih sta neposredno povezana, zato je kvaliteta našega diha perfektna preslikava našega duševnega stanja. A dobra novica je ta, da tako kot um vpliva na naš dih, lahko z dihom delujemo na naš um.

Dih je most med našim telesom in umom. Dihanje vpliva na delovanje avtonomnega živčnega sistema – počasno in globoko dihanje ga uravnovesi in nas sprošča. Ko smo pod stresom, sploh v kombinaciji s pomanjkanjem zadostne telesne aktivnosti in sedečim življenjskim slogom, pa je naše dihanje plitvejše, prsno.

Pranajama

Pogosto pranajamo označujemo kot skupino dihalnih tehnik, vendar je to reduktivno. S pranajamo si želimo vplivati na naše energetsko telo (Pranamaya koša), ki je most med našim fizičnim telesom (Annamaya koša) in mentalnim telesom (Manomaya koša).

Pranajama je torej most med telesom in umom. S pomočjo nadzora diha prek našega fizičnega telesa vplivamo na naš um.

Prana

Prana je življenjska sila, kozmična energija, ki prežema vsako živo materijo. Največ prane prejemamo preko dihanja, pa tudi preko sonca, hrane in vode. S tehnikami pranajame pridobivamo, kopičimo, nadziramo in usmerjamo prano v telesu. Um sodobnega človeka, ki je razpršen in skače iz ene misli na drugo (opičji um), je največji porabnik prane.

Razpršene misli trošijo prano, medtem ko osredotočen um prano vsrka. Že nekaj minut dnevno naredi razliko. Zanimivo je to, da ima osredotočeno dihanje takojšnji vpliv na naše počutje.

Dolgoročno pa koristi redne prakse pranajame segajo preko telesnih učinkov v naše subtilnejše plasti.

Izenačen dih

Za zmanjšanje stresa in umiritev miselnih vrtincev niso potrebne zapletene tehnike diha in napredno znanje. Preprosta vaja, ki jo lahko tudi večkrat skozi dan izvedete je izenačen dih.

Navodila:

Sedite zravnano v poljubnem položaju na tleh ali na stolu, ramena so sproščena, roke počivajo na stegnih ali pa jih odložite eno na prsa in drugo na trebuh. Zaprete oči, sprostite mišice na obrazu. Naredite nekaj dihov in zgolj opazujete: je dihanje plitvo ali globoko, hitro ali počasno? Nato pa zavestno pošljete dih globje v trebuh in vzpostavite dihanje s celotnimi pljuči. Najprej napolnite trebuh, nato osrednji del in na koncu še zgornji del pljuč. Izdihnete po obratnem vrstnem redu.

Že to vas bo sprostilo in umirilo živčni sistem. Zdaj pa izenačite dolžino vdiha in izdiha. Dihate počasi in enakomerno. Kasneje lahko dodate vajo še zadrževanje diha na polna pljuča, da se poživite, ali na prazna, da se umirite. Izenačen dih lahko kombinirate z Ujjayi dihom, kjer rahlo priprete grlo, tako lažje upočasnite dih in ga harmonizirate.

Dovolj je že 5 minut te preproste vaje in takoj boste zaznali njene učinke. 

 O avtorici:

Tanja Baća uči jogo, vodi vadbe, svetuje o prehrani in ustvarja programe za boljšo kakovost življenja. V njenih programih je sodelovalo že več kot 3000 žensk. Prizadeva si za dolgoročne spremembe ter ustvarja individualne in skupinske programe, ki ustrezajo sodobnemu življenjskemu stilu. Obiščite njeno spletno stran www.zdravainfit.si in se ji pridružite.