Uravnotežite hormone in preprečite izpadanje las med menopavzo: 8 ključnih živil

Foto: Freepik

Uravnotežite hormone in preprečite izpadanje las med menopavzo: 8 ključnih živil

Med menopavzo ženske pogosto doživljajo hormonske spremembe, ki lahko privedejo do različnih telesnih in čustvenih simptomov, vključno z izpadanjem las. Pravilna prehrana lahko igra ključno vlogo pri ublažitvi teh simptomov. Strokovnjaki predlagajo vključitev določenih živil v vašo dnevno prehrano, ki ne samo da pomagajo uravnotežiti hormone, ampak tudi krepijo zdravje las in kosti ter izboljšajo splošno počutje.

Sveže sadje

Začnite z naravnimi sladkarijami – svežim sadjem. Jagode in agrumi so polni vitamina C, ki je ključnega pomena za proizvodnjo kolagena, pomembnega za zdravje kože in lasnih mešičkov. Vitamin C prav tako pomaga pri boju proti prostim radikalom, zaradi česar je sadje, kot so jagode, idealno za vzdrževanje zdravja celic.

Mešani oreški

Mešani oreški, kot so mandlji in orehi, so odličen vir zdravih maščob in vitamina E, ki je vitalen za zdravje kože in las. Orehi vsebujejo tudi selen, mineral, ki je znan po svojih koristih za rast las.

Leča

Leča je superhrana za lase, saj je bogata z biotinom, beljakovinami, folno kislino, cinkom in železom. Ta hranila so ključna za ohranjanje močnih in zdravih las. Poleg tega je leča odlična zamenjava za meso v vegetarijanskih in veganskih dietah.

Losos… več na Senior24

Portal24; Foto: Freepik