Na položaj direktorja TV Slovenija je generalni direktor Andrej Grah Whatmough imenoval nekdanjega direktorja Urada vlade za komuniciranje Uroša Urbanijo. Urbanijo je Grah Whatmough imenoval kljub nasprotovanju novinarskih sindikatov. Grah Whatmough meni, da nasprotovanje novinarjev nima realne osnove.

Grah Whatmough je Urbanijo imenoval, ker je Urbanija k imenovanju za štiriletni mandat dobil soglasje programskega sveta zavoda RTV Slovenija … o tem smo pisali tukaj.

“To nasprotovanje nima neke realne osnove,« pravi Grah Whatmough v zvezi z nasprotovanjem manjšinskega dela zaposlenih na zavodu.

V stavkovnem odboru je 180 ljudi, zavod ima 2200 zaposlenih

Na seji odbora DZ za kulturo, ki je obravnaval predlog novele Zakona o RTV, je generalni direktor Andrej Grah Whatmough dejal, da je v stavkovnem odboru 180 ljudi. Zavod ima pa 2200 zaposlenih. Grah Whatmough je izpostavil tudi, da dva sindikata v zavodu stavki nasprotujeta… več o tem smo pisali tukaj.

Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija

Ob predhodnem soglasju programskega sveta k imenovanju Uroša Urbanije za direktorja TV Slovenija so v Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija ocenili, da gre za najbolj neprimernega kandidata. Po njihovem mnenju je znan je kot rušilec in tisti, ki razkraja javni medij. Menijo tudi, da ne poskuša graditi ali delovati v njegovem interesu, je med drugim v odzivu zapisala predsednica koordinacije Helena Milinković.

V koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija ocenjujejo, da gre za najbolj neprimernega kandidata, je dejala Helena Milinković… več o tem smo pisali tukaj.

Urbanija bo svoje delo opravljal strokovno

Grah Whatmough je prepričan, da bo Urbanija kot novi direktor televizije svoje delo opravljal strokovno.

“Če je pač v preteklosti opravljal drugačne naloge na drugi funkciji, verjamem, da bo svoje zdajšnje delo kot profesionalec opravljal tako, kot mora: strokovno, profesionalno in neodvisno.”

Uroš Urbanija in načrti

Urbanija je kot enega svojih prvih ukrepov navaja ureditev odnosov in vzpostavitev ustrezne komunikacije med zaposlenimi. Urbanija kakršnokoli medsebojno obračunavanje, žaljenje preko družbenih omrežij in sovražni govor vidi kot nedopustne in nesprejemljive. Meni, da je treba delo začeti tukaj. Urbanija prav tako pravi, da bo njegov mandat daljši kot samo pet dni. Spremembe, ki bi jih na RTVS uvedel novi zakon, po mnenju Urbanije ne bodo kmalu sprejete.

DZ je sprejel novelo zakona o RTV Slovenijatukaj.

Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS

Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS glede imenovanja Urbanije menijo da v javni medij vnaša dodaten nemir. Glede na zgodovino delovanja Urbanije po njihovem mnenju imenovanje Urbanije pomeni zaostrovanje odnosov z uredništvi na televiziji in tveganje za pritiske na posamezne novinarje in urednike ter posege v novinarsko in uredniško avtonomijo.

Koordinacija novinarskih sindikatov je maja začela stavko… tukaj.

Helena Milinkovič predsednica stavkovnega odbora zaposlenih meni, da če bo Urbanija kot direktor TVS sodeloval v pogajanjih za sklenitev stavkovnega sporazuma s sindikalno stranjo, bo to jasno znamenje, da si generalni direktor ne želi uspešnega zaključka pogajanj. O reševanju ključne stavkovne zahteve, ki je uredniška in novinarska avtonomija, se namreč težko pogaja nekdo, ki poklicni kodeks in standarde instrumentalizira v politične namene, meni Milinkovič.

Sindikalna pogajalska stran bo stavkovnemu odboru predlagala, naj pretehta smiselnost nadaljevanja pogajanj, če jih bo delodajalska stran ovirala z imenovanji pogajalcev, ki so “dokazano nekompetentni in namesto reševanja konfliktov te poglabljajo”.

Napovedali so, da bodo novinarsko stavko nadaljevali. Menijo namreč, da za njeno prekinitev ni razlogov. O nadaljnjih stavkovnih aktivnostih bo odločil stavkovni odbor.

Foto: Twitter