Ursula Von der Leyen o srečanju z Golobom: Evropa je najina skupna strast. Premier Robert Golob je v Bruslju začel svoj obisk s srečanjem s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Po srečanju je von der Leyen zapisala, da sta govorila o skladu za okrevanje po pandemiji in načrtu za energetsko neodvisnost. Do Evrope pa si delita strast.

Po besedah Ursule von der Leyen sta z Golobom govorila predvsem o ključnih pobudah Evropske unije. Govorila sta o skladu za okrevanje po pandemiji covida-19 in načrtu za odpravo odvisnosti od ruskih fosilnih goriv REPowerEU.

“Oba sva ugotavljala, da je zeleni preboj ravno zdaj prava rešitev in ne problem, in da bomo morali na tem delu skupaj še naprej ambiciozno nadaljevati.

Premier Rober Golob se je na poti v tujino sestal tudi z evropskim komisarjem za krizno upravljanje, Janezom Lenarčičem.

Golob se bo jutri srečal še s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Pogovori z Michelom bodo namenjeni pripravam na redni vrh unije, ki bo 23. in 24. junija v Bruslju.

Premier Golob je včeraj dejal, da na prvi obisk v Bruselj odhaja z velikimi pričakovanji, a brez izhodišč, na katerih bi vztrajal. Stališče Slovenije o Ukrajini bodo pred vrhom EU oblikovali na seji zunanjepolitičnega odbora DZ, ki bo v torek.

Golobova vlada evropsko perspektivo Ukrajine podpira, a opozarja, da za članstvo držav Zahodnega Balkana treba ohraniti perspektivo.

Evropska unija od brezpogojne podpore ozemeljski celovitosti Ukrajine in nadaljnjemu zagotavljanju vojaške, gospodarske in človekoljubne pomoči Kijevu ne odstopa. Od Rusije EU zahteva prekinitev napadov in umik s celotnega območja Ukrajine.

Golob se je v torek po telefonu pogovarjal z ukrajinskim premierjem Denisom Šmigaljem, o tem smo poročali TUKAJ.

Foto: Bojan Puhek