Ursula von der Leyen in Giorgia Meloni bosta zaradi migrantske krize obiskali Lampeduso

Giorgia Meloni [Foto: Giorgia Meloni X]

Ursula von der Leyen in Giorgia Meloni bosta zaradi migrantske krize obiskali Lampeduso

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo ta konec tedna skupaj z italijansko premierko Giorgio Meloni obiskala otok Lampedusa. Na ta otok je ta teden namreč prispelo na tisoče nezakonitih migrantov. Meloni je zaprosila Bruselj za pomoč, saj je v treh dneh na Lampeduso z ladjami nezakonito priplulo približno 8500 ljudi. Lampedusa je majhen italijanski otok v Sredozemskem morju 145 kilometrov od obale Tunizije. Italijanska premierka je dejala, da Evropa v svojem pristopu do vprašanja nazakonitih migrantov potrebuje “spremembo paradigme”.

Izredna seja italijanske vlade in poziv k pomorski blokadi severne Afrike

Italijanska vlada je zaradi migrantske krize imela izredno sejo, potem ko je Meloni pozvala k pomorski blokadi severne Afrike. Premierka je vodjo Evropske komisije povabila, naj z njo obišče Lampeduso, da bi iz prve roke videla razmere in pozvala k uveljavitvi novega migracijskega sporazuma Evropske unije s Tunizijo. “Očitno je, da Italija in Evropa ne moreta pozdraviti tega množičnega prihoda ljudi, še posebej, ko te migrantske tokove upravljajo brezvestni trgovci z ljudmi,” je dejala Meloni.

Francoski odziv na migrantsko krizo

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je v Parizu sklical policijo, uradnike za priseljence in voditelje regionalnih vlad na drugi vrh, da bi uskladili odziv. To se je zgodilo v času, ko je voditeljica francoske desnice Marine Le Pen v Italiji na srečanju z Matteom Salvinijem, vodjo koalicijske partnerice stranke Liga.

Podpora francoske desnice Italiji

V petek je bila na Lampedusi, da bi izkazala svojo podporo Italiji, tudi nečakinja Marine Le Pen francoska desna političarka Marion Marechal. Marechal pravi, da je Evropa zapustila Italijo, ki se zdaj sama ukvarja z migranti. “Prišla sem podpreti italijansko ljudstvo in vlado, ker so Lampedusa danes in italijanske meje in meje celotne Evrope,” je italijanskim novinarjem povedala Marechal. “Moramo spremeniti politiko EU, da bi pomagali italijanski vladi, ki se danes sama sooča s to krizo.”

vir Foto: Giorgia Meloni X

Portal24