Ursula von der Leyen in Meloni obiskali Lampeduso

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je obiskala sprejemni center za migrante na italijanskem otoku Lampedusa, kamor je v zadnjih treh dneh prispelo več kot 8000 nezakonitih migrantov. Italijanska premierka Giorgia Meloni je opozorila, da je Italija pod “nevzdržnim pritiskom” in da težave ne more rešiti samo ena država. Von der Leyen je priznala, da je to vprašanje “evropski izziv in potrebuje evropski odgovor. Obljubila je večjo podporo za premestitev migrantov ter okrepljena prizadevanja proti tihotapcem ljudi.

Meloni je opozorila, da ta kriza trenutno vpliva na “meje obmejne države,” vendar bo kmalu vključevala vse države EU. “Prihodnost Evrope je odvisna od njene sposobnosti, da se spopade z epohalnimi izzivi našega časa in izziv nezakonitega priseljevanja je zagotovo eden izmed njih,” je dodala.

Letos je v Italijo prispelo skoraj 126.000 migrantov. Omenjena številka pa je približno dvakrat večja kot v enakem obdobju leta 2022. Meloni je von der Leyen pozvala, naj “osebno spozna resnost situacije, s katero se soočajo, in nemudoma pospeši” izvajanje sporazuma s Tunizijo, ki je postala glavno izhodišče afriških migrantov, ki poskušajo doseči Evropo.

Na Lampedusi so se nekateri prebivalci uprli načrtom za izgradnjo novega šotorskega taborišča za sprejem migrantov. Eden od protestnikov je za Reuters povedal, da je zaskrbljen za prihodnost svojih otrok. Drugi pa je dejal, da so “prebivalci Lampeduse utrujeni”. Aktivistka Jasmine Lozzelli je dejala, da bi morali migrante poslati v celinsko Italijo. “Ni problem v številu, problem je v tem, kako obvladaš sprejemni sistem. Če jih damo na Lampeduso, pride do izrednih razmer,” je dodala.

vir Foto: U. von der Leyen X

Portal24