Ursula von der Leyen napovedala umik spornega zakona o pesticidih

ByA.K.

6. februarja, 2024 , , ,
Foto: Wikimedia/Dati BendoUrsula-von-der-Leyen-880x495 wikimedia/Dati Bendo

Ursula von der Leyen napovedala umik spornega zakona o pesticidih

Predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen je s svojo napovedjo o umiku spornega zakona, imenovanega Uredba o trajnostni rabi (SUR), ki je imel ambiciozen cilj zmanjšati uporabo pesticidov po celotni Evropski uniji presenetila širšo javnost. Ta poteza je bila označena za prvi poraz Evropske unije v okviru zelenega dogovora.

SUR, ki je bil prvič predložen junija 2022, je imel cilj prepoloviti uporabo pesticidov do leta 2030 in popolnoma prepovedati njihovo uporabo na občutljivih območjih, kot so urbane zelene površine in območja Natura 2000. Prav tako je spodbujal uporabo alternativ z nizkim tveganjem za kmetijstvo.

Kemični pesticidi, ki so bili predmet zakona, veljajo za glavni vir onesnaževanja. Omenjeni pesticidi so povezani z izgubo biotske raznovrstnosti, slabo kakovostjo vode, degradacijo tal, odpornostjo škodljivcev in kroničnimi boleznimi. SUR je že od samega začetka sprožil močno nasprotovanje kmetijskega sektorja. Zakon je bil sicer lani v Evropskem parlamentu zavrnjen. Zakon je trenutni obtičal v političnih pogajanjih med državami članicami, kar kaže na nizko zanimanje za njegovo nadaljevanje.

“Komisija je predlagala SUR z ambicioznim ciljem zmanjšanja tveganj kemičnih fitofarmacevtskih sredstev,” je med govorom pred Evropskim parlamentom v Strasbourgu povedala von der Leyen. “Toda predlog SUR je postal simbol polarizacije. Evropski parlament ga je zavrnil, in tudi v Svetu ni več napredka. Zato bom kolegiju predlagala, da ta predlog umaknemo.”

Nasprotovanje zelenemu dogovoru

Odločitev von der Leyen prihaja v času naraščajočega nasprotovanja desnice Evropskemu zelenemu dogovoru in protestov kmetov, ki so izrazili nezadovoljstvo zaradi bremena, ki ga povzroča okoljska regulacija. Protesti so prejšnji teden dosegli tudi Bruselj, in sicer med vrhom voditeljev EU.

Von der Leyen se je skupaj s premierjema Belgije in Nizozemske takoj po koncu vrha srečala s predstavniki kmetijskega sektorja. Med govorom v torek zjutraj je vodja Komisije izpostavila pomen kmetov in dejala, da si zaslužijo poslušanje, saj se soočajo z izzivi podnebnih sprememb, ruske invazije na Ukrajino in rastočih življenjskih stroškov.

Vendar pa je vztrajala, da sektor, ki prispeva več kot 10 odstotkov emisij toplogrednih plinov v EU in prejema močne subvencije iz proračuna, mora preiti na bolj trajnosten model proizvodnje. “Samo če bodo naši kmetje lahko živeli od zemlje, bodo vlagali v prihodnost. In le če bomo skupaj dosegli naše podnebne in okoljske cilje, bodo kmetje lahko še naprej služili preživetje,” je dejala.

Umik predlaganega zakona še ni končen

Umik predlaganega zakona še ni končen. Potrditi ga mora še kolegij komisarjev, postopek pa naj bi se zaključil v prihodnjih tednih. Kljub umiku je von der Leyen poudarila, da bo vprašanje regulacije pesticidov ostalo na dnevnem redu in bi lahko bilo predmet novega predloga v prihodnosti. Zaradi bližajočih se volitev v Evropski parlament pa nov osnutek ne bo pripravljen tako hitro.

Z umikom zakona o trajnostni rabi se zaključuje projekt Farm 2 Fork, ki je bil predstavljen maja 2020. Zakon je imel cilj narediti evropske prehranske sisteme bolj zdrave in trajnostne. Strategija je bila postopoma omehčana pod pritiskom konservativcev in lobistov ter je na koncu bila opuščena v korist strateškega dialoga o kmetijstvu.

Okoljevarstvene organizacije so kritizirale odločitev in pozvale k pravno zavezujočim ciljem za zmanjšanje nevarnih učinkov pesticidov. Kritiki pa menijo, da se bo kmetijstvo še naprej soočalo s tveganji zaradi uporabe pesticidov, medtem ko bo industrija pesticidov še naprej ustvarjala dobičke.

vir; Foto: Wikimedia/Dati Bendo; Portal24