Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v soboto na nenadnem obisku v Kijevu Ukrajini obljubila, da naslednji teden dobi odgovor glede članstva v EU.

Ursula von der Leyen

“Ukrajino želimo podpreti na njeni evropski poti. Današnje razprave nam bodo omogočile, da svojo oceno dokončamo do konca prihodnjega tedna,” je po srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim dejala von der Leyen. Poudarila je, da so ukrajinske oblasti glede kandidature države veliko naredile, saj je bila na dobri poti že pred grozljivo invazijo Rusije. Pohvalila je ukrajinski trden parlamentarni in predsedniški sistem, njihovo upravo kljub in visoko raven reform digitalizacije in decentralizacije.

Zelensky

Poudarek pogovorov je bil na premagovanju vojne, je dodal predsednik Zelensky in dejal, da je potrebnih več reform, zlasti v boju proti korupciji in spodbujanju investicij. Zelenskyy je dejal, da bi bilo članstvo v EU glede na dejanja Vladimirja Putina pozitivno za evropski projekt.

“Celotna Evropa je tarča Rusije. Ukrajina pa je le prva faza agresije v teh načrtih. Zato je lahko pozitiven odgovor Evropske unije na prošnjo Ukrajine za članstvo pozitiven odgovor na vprašanje, ali ima evropski projekt sploh prihodnost,” je na novinarskem brifingu ob von der Leyenovi dejal ukrajinski predsednik Zelensky. Zelensky je znova pozval k novemu krogu še močnejših EU sankcij proti Rusiji. Sankcije naj bodo usmerjene na uradnike, vključno s sodniki, in k oviranju dejavnosti vseh ruskih bank. Vključno z banko plinskega velikana Gazproma, pa tudi vseh ruskih podjetij, ki na kakršen koli način pomagajo Moskvi.

Ukrajina

Ukrajina od Evropejcev do konca junija zahteva konkretno pravno zavezo za pridobitev uradnega statusa kandidatke za vstop v Evropsko unijo. 27 držav  je v tej fazi glede tega vprašanja še vedno zelo razdeljeno. Številne države, predvsem v vzhodni Evropi, podpirajo članstvo Ukrajine, a so nekatere, na primer Nizozemska in Danska, pa tudi Nemčija in Francija, ki predseduje EU do konca junija, bolj zadržane. Tudi, če Ukrajina dobi status kandidatke, bo to sprožilo proces pogajanj in morebitnih reform. Trajale bi lahko leta, celo desetletja, preden bi bila Ukrajina na pragu vstopa v EU. Več EU članic je tako zmanjšalo upanje Kijeva na pospešen proces.

Vir: Euronews/AP

Foto: Ursula von der Leyen Twitter