Ursula von der Leyen pohvalila napredek Ukrajine pri pristopu k EU

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, je pohvalila Ukrajino za “odličen napredek” pri njenem pristopu k Evropski uniji. Izjave predsednice Evropske komisije prihaja nekaj dni pred objavo ključnega poročila o kandidaturi Ukrajine za članstvo v EU.

Na skupni tiskovni konferenci v Kijevu je predsednica von der Leyen izrazila svoje priznanje predsedniku Volodimirju Zelenskemu in ukrajinski vladi za njihove napore pri doseganju različnih reform, še posebej pravosodnih reform v Kijevu. “Moram reči, da ste odlično napredovali,” je poudarila. “Vem, da ste v procesu dokončanja izjemnih reform. Če se to zgodi, in prepričan sem, lahko Ukrajina doseže svoj ambiciozni cilj in se premakne na naslednjo stopnjo v pristopnem procesu.”

Ocenjevanje napredka Ukrajine, bo objavljeno predvidoma v sredo. Poročilo pa bo pokazalo, kako daleč je država napredovala pri izpolnjevanju različnih gospodarskih, pravnih in drugih meril, ki so potrebna za začetek pristopnih pogajanj v decembru.

Ukrajina, ki je zaprosila za članstvo v EU kmalu po obsežni ruski invaziji februarja 2022. Država članstvo vidi kot ključno prednostno nalogo. Predsednik Zelenski je izrazil zavezanost nadaljevanju reform, ki vključujejo boj proti korupciji, večjo transparentnost in zmanjšanje vpliva oligarhov na gospodarstvo.

“Ta obisk prihaja v zgodovinskem trenutku, ko čakamo na politično odločitev glede Ukrajine. Ta odločitev bo imela ključni vpliv ne samo za Ukrajino, ampak za celotno Evropo,” je dejal Zelenski. “Ukrajina se ne ustavi pri preoblikovanju naših institucij, reforme se bodo nadaljevale.”

Odločitev decembra

27 članic EU naj bi se na vrhu decembra odločilo, ali naj Kijevu dovolijo začetek pristopnih pogajanj. Slednje zahteva soglasno podporo. Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je okrepila kandidaturo Ukrajine, ko je izjavila, da je prepričana, da bo EU naslednji mesec napredovala pri prošnji Ukrajine.

Pogovori o članstvu v EU običajno trajajo leta. Pogovori vključujejo obsežne pravne, politične in gospodarske reforme, vendar je vojna v Ukrajini dodatno otežila postopek.

Obisk predsednice von der Leyen prihaja v času, ko so ukrajinske enote utrujene od dolgotrajnih bojev in skrbi glede prihodnosti ključne vojaške pomoči ZDA. EU je Ukrajini že zagotovila 83 milijard evrov, do konca letošnjega leta pa namerava nameniti še tri milijarde evrov, je povedala von der Leyen.

Poleg tega je von der Leyen napovedala tudi nadaljnje delo na predlogu o združevanju dobičkov iz zamrznjenega ruskega državnega premoženja za pomoč Ukrajini pri obnovi, pri čemer pričakujejo rezultate pred koncem leta.

vir

Foto: ZelenskyyUA X

Portal24