Ursula von der Leyen zagovarja svojo odločitev o odobritvi 35 milijard evrov vrednega poljskega načrta za sanacijo. Pravi, da so reforme pravosodja, ki jih je uvedel Bruselj, vzvod za ponovno vzpostavitev pravne države. Predsednica Evropske komisije je mnenje predstavila pred Evropskim parlamentom. Poslanci pa so jo pozvali, naj dokler Varšava ne dokaže, da je bila napaka popravljena zadrži vsa plačila.

“Vem, da so nekateri med vami skeptični, a naj vas pomirim, da denar ne bo izplačan, dokler reforme ne bodo izvedene. Prvo plačilo bo možno šele, ko bo v veljavi nov zakon in bodo izpolnjeni vsi pogoji v pogodbi. To je napredek, a glede pravne države na Poljskem še nismo na koncu poti.” je dejala von der Leyen.

Poljski načrt

Poljski načrt za oživitev je bil namreč blokiran. V stanju pripravljenosti je čakal v 750 milijard evrov vrednem skladu. Poljska se je za zeleno luč zavezala izpolniti tri ključne mejnike: zamenjati senat z nepristranskim in bistveno drugačnim sodiščem, reformirati disciplinski režim in pregledati primere vseh sodnikov, na katere so vplivale njene odločitve, brez neprimernih kaznivih dejanj. Poljska vlada je predlog za zamenjavo disciplinskega senata z novo zbornico za poklicno odgovornost, ki bi imela nalogo preverjati sodnike in ne kaznovati že podala.

Pravni strokovnjaki in združenja pa opozarjajo, da izvršilna in zakonodajna veja popravku navkljub imela precejšen nadzor nad sodstvom.

Ursula von der Leyen je obljubila, da bo zvršilni organ nadaljeval sodne postopke, ki jih je zaradi disciplinskega režima in njene nadaljnje zavrnitve izvrševanja sodb Sodišča Evropskih skupnosti sprožila proti Poljski. Zaradi tega je Poljsko lani doletela rekordno globa v višini 1 milijona evrov na dan. Globa se bo odštela od poljskega deleža splošnega proračuna EU, ki je ločen od sklada za okrevanje proti koronavirusu. 

V naslednjih letih naj bi Poljska prejela 23,9 milijarde evrov nepovratnih sredstev in 11,5 milijarde evrov posojil z nizkimi obrestmi. Možnost ima tudi za zahtevo dodatnih 25 milijard evrov posojil. Po privolitvi izvršilne oblasti ima Svet EU do štiri tedne, da s kvalificirano večino dokončno odobri načrt za oživitev Poljske.

Vir: Euronews

Foto: Ursula von der Leyen Twitter