Ušesno maslo lahko razkrije stanje vašega zdravja

ByAna Koren

24. marca, 2023

Ušesno maslo lahko razkrije stanje vašega zdravja

Ušesno maslo lahko razkrije stanje vašega zdravja, predvsem pa pomaga zaščititi uho in ga ohranja čisto in zdravo. The Healthy poroča, da včasih lahko nakazuje določene stvari o vašem zdravju. Kot pojasnjuje otorinolaringolog Benjamin Tweel, lahko ušesno maslo razkrije kar sedem stvari o našem zdravju.

Ušesno maslo je zeleno ali rumeno

Tweel pojasnjuje: “Običajno ušesno maslo je od svetlo oranžne do temno rjave barve. Če je rumeno, zeleno, belo ali črno, kaže na okužbo in bi morali obiskati zdravnika.” Okužbe se lahko kar “pojavijo” in zdravniki ne morejo natančno določiti vzroka. Vendar lahko stvari, kot je plavalčevo uho, kjer voda ostane v ušesu, prav tako povzročijo vnetje ušesa.

Ušesno maslo se lušči

Če se vaše ušesno maslo in koža sluhovoda luščita ali sta suha, je to dejansko lahko ekcem. “Ljudje lahko dejansko dobijo ušesni ekcem. K sreči ga je precej enostavno zdraviti, ” pravi Tweel. Takšna konsistenca masla, ki jo v nekaterih primerih lahko spremlja tudi bolečina, je lahko tudi znak luskavice, čeprav se to zgodi nekoliko redkeje.

“Bolniki običajno že vedo, da jo imajo, saj bodo videli izpuščaje tudi na drugih mestih, a je vsekakor vredna omembe,” dodaja otorinolaringolog.

Ušesno maslo ima neprijeten vonj

Vaše ušesno maslo nikoli ne bi smelo imeti vonja, če pa že, to kaže predvsem na kakšno okužbo. “Po mojih izkušnjah je pacient tisti, ki vonj opazi. Zelo možno je, da bi to omenili tudi drugi ljudje. Ne glede na vse ga je treba zdraviti,” pojasnjuje zdravnik.

Ušesno maslo kaplja iz ušesa

Če imate po vadbi občutek, da je uho vlažno, je verjetno samo znoj. Če pa se zbudite z ušesnim maslom na blazini ali zasušenimi koščki na ušesni mečici, so to znaki vnetja ušesa ali kronične bolezni ušesa. Pomaga vam lahko obisk zdravnika.

Ušesno maslo, ki ga lahko občutite

“Če imate voskast občutek v ušesnem kanalu, lahko pomeni, da je zamašen in da ga mora zdravnik očistiti,” pojasnjuje Tweel.

V nasprotju s splošnim prepričanjem, strokovnjaki opozarjajo, da vatirane palčke dejansko ne očistijo ušes. Ušesno maslo potisnejo dlje v kanal, kar lahko privede do večjega kopičenja voska, draženja ušes in celo poškodb sluha.

Srbeče ušesno maslo

Vsi se imamo občasno potrebo po praskanju, a če nenehno praskate po ušesih, da bi ublažili neprijeten srbeč občutek, je to lahko znak, da nekaj ni v redu. “Srbenje v ušesnem kanalu ali okoli njega lahko kaže na nekakšno okužbo, ki jo je treba zdraviti,” pravi Tweel.

Ušesno maslo je suho ali temno

”Če opazite, da je vaše ušesno maslo gostejše, bolj suho ali temnejše, kot bi moralo biti ali je bilo, je to lahko znak splošnega staranja. S staranjem se ušesno maslo izsuši in se lušči,” pojasnjuje otorinolaringolog.

Foto: Pexels Princesa.si