Usoda ministrice Šinko: Politični potres ali koalicijski kompromis?

V političnih krogih Slovenije se trenutno vrti vroča debata o morebitni razrešitvi kmetijske ministrice Irene Šinko. Medtem ko je predsednik vlade Robert Golob izrazil nezaupanje Šinkovi, ona sama ostaja odločena, da ne bo sama odstopila, temveč da je to odločitev Državnega zbora, ki jo je tudi postavil na ministrsko mesto.

Najbolj izstopajoče mnenje v tej zadevi je izjava poslanca Gibanja Svoboda, Dejana Süča, ki je na svojem Facebook profilu zapisal o izjemni profesionalnosti in kompetenci ministrice Šinko. To postavlja vprašanje o notranji podpori ministrice znotraj stranke Gibanje Svoboda. Neuradni viri namigujejo, da razrešitev ministrice ni povsem zagotovljena kljub podpori iz koalicijskih vrst.

Posebno pozornost si zaslužijo pomurski poslanci, ki so očitno razdvojeni glede te zadeve. Šinko je med njimi pridobila veliko simpatij, še posebej po odobritvi 8 milijonov sredstev za vzpostavitev vzorčne kmetije, ki je bila v prid madžarske narodnostne skupnosti. Vendar pa njihova lojalnost koaliciji postavlja njihove glasove pod vprašaj.

Poleg tega nekateri poslanci, kot so Sara Žibrat, Tine Novak, Vera Granfol in Darko Krajnc, pogosto sledijo glasovalni liniji svoje stranke. Slednje pa jim v tej situaciji ne prinaša veliko manevrskega prostora.

Dilema

Dejan Süč, ki je bil prej ministričin vodja kabineta in je izrazil močno podporo njenemu delu, bi lahko bil v veliki dilemi. Njegovo glasovanje proti razrešitvi bi bilo logično nadaljevanje njegovih prejšnjih izjav, vendar je v politiki vse mogoče.

Pričakovana razprava v Državnem zboru bo verjetno zelo napeta. Vsi bodo z zanimanjem spremljali glasove pomurskih poslancev, še posebej Dejana Süča. Ključno vprašanje, ki visi v zraku, je, kako bodo ti poslanci pogledali v oči pomurskim kmetom, če bodo podprli razrešitev Šinkove.

V ozadju te debate je tudi nejasnost o stališčih Socialnih demokratov, saj naj bi nekateri izmed njih podpirali Šinko zaradi njenih povezav z Dejanom Židanom.

Za zaključek, glasovanje o razrešitvi ministrice Irene Šinko bo brez dvoma zelo napeto. Odločitve poslancev ne bodo vplivale samo na usodo ministrice, ampak lahko tudi na usodo celotne koalicije. Potrebno bo počakati na petkovo sejo Državnega zbora, da bomo dobili jasnejšo sliko o tem, kako se bodo odvijali politični dogodki.

vir Foto: STA Portal24