Sin legendarnega Michaela Schumacherja je znova opozoril nase. Po tem, ko je v Silverstonu osvojil prve točke v karieri, je mladi Mick v najprestižnejšem razredu avtomoto športa odpeljal še svojo najboljšo dirko v karieri.

Sloviti priimek s seboj nosi ogromno težo. Talente kova Michael Schumacher lahko preštejemo na prste ene roke. Mladi Mick primerjavam z očetom ni mogel ubežati. Vanj so bile tako že lani, ko je bil med elito še novinec, uprte številne oči.

Svojih prvih 30 dirk med elito je Mick odpeljal brez osvojenih točk. Pritisk nanj se je zato le stopnjeval. Po številnih napakah, ki jih je na dirkah storil letos je vidno, da mu je pritisk prišel do živega. Med napakami je bilo tudi nekaj večjih, ki so se končale s povsem razbitim dirkalnikom in enkrat tudi z obiskom bolnišnice.

Med dobitnike točk se je Mick prebil na VN Velike Britanije. V Avstriji je potem vozil kot prerojen. Vozil je dinamično z mnogo prehitevanj, zato je bil izbran za dirkača dneva. Končno 6. mesto je njegova najboljša uvrstitev v karieri F1.

“Mislim, da gremo vsi skupaj v pravo smer. Osvojili smo točke v Silverstonu in znova tukaj. Lahko bi jih tudi v soboto. To kaže na strmo rast trenda, kar je tisto, česar si vsi želimo. Upajmo, da bomo uspeli nadaljevati še v Franciji in na Madžarskem, preden gremo na poletni odmor.”

Mick Schumacher

Uvodni del sezone za pozabo

Sezona 2021 je bila zanj zelo specifična. Ne le, da je bil Haas z naskokom najslabši dirkalnik, imel je tudi katastrofalne vozne lastnosti. Garažo si je delil z Rusom Nikito Mazepinom, ki je verjetno eden slabših dirkačev zadnjega desetletja v F1.

Na pravo oceno Mickovega talenta bo v F1 potrebno še malo počakati. S korenito spremembo pravilnikov so se razmerja precej spremenila. Med večjimi zmagovalci po spremembah je prav Haas, ki se je tako prebil proti zlati sredini.

Dirkalnik je bil že na uvodni dirki v Bahrajnu precej konkurenčen. Na slednje nenazadnje nakazuje tudi visoko 5. mesto Kevina Magnussena. V drugem Haasovem bolidu se je Mick spopadal z veliko težavami. Na stezi v Sakhiru je končal na 11. mestu, oziroma 18 sekund za Dancem.

Težave, ki so sledile, so bile žal samo še večje. Na drugi dirki sezone v Savdski Arabiji ni štartal. Razlog je bila grozljiva nesreča na kvalifikacijah. V Avstraliji je na kvalifikacijah zasedel 15. mesto in dirko nato zaključil na 13. V Miamiju je povzročil nesrečo z Vettlom in znova končal v zadnjem delu skupine. V Španiji se je Mick na kvalifikacijah prvič prebil v prvo in zasedel 10. mesto. Žal je na dirki uvrstitev znova pokvaril. V Monacu je znova povzročil hudo nesrečo. V njej je njegov dirkalnik preklalo na dva dela. Daleč od točk je ciljno črto prečkal tudi v Azerbajdžanu.

Huda nesreča Na VN Monaca

Po devetih ponesrečenih dirkaških vikendih so se nad Mickom zgrinjali črni oblaki. Toliko bolj, ker se je njegov moštveni kolega Magnussen že trikrat prebil do točk. Pojavljale so se celo govorice, da bi lahko že sredi sezone ostal brez sedeža. Dodatno je nanj pritisnil tudi šef ekipe Haas Günther Steiner. Schumacherju  je z izjavo, da je za vsak sedež v formuli dolga vrsta kandidatov, poslal jasno sporočilo.

Klasično Mickovo prebujenje

Mick je zadnje tedne kot prerojen. Zgodovina se ponavlja. Tistim, ki so Micka spremljali že v nižjih razredih moto športa je ta vzorec dobro poznan.

Tako v F3 kot tudi v F2 je imel prvo sezono precej težav. Sredi druge sezone pa je krivuljo rezultatov obrnil strmo navzgor. V prvi sezoni v F3 je zasedel šele 12. mesto, leto pozneje pa je osvojil naslov. Tudi v F2 je najprej zasedel skupno 12. mesto in nato osvojil naslov.

Dvig forme v drugi sezoni v F1 je Mick Schumacher nakazal že v Montrealu. Verjetno prvo uvrstitev med točke mu je tam odnesla okvara. S 6. mestom je potem poskrbel za najboljšo karierno uvrstitev v kvalifikacijah.

Uspešno je nadaljeval v Silverstonu. Tam je na kvalifikacijah v dežju zasedel predzadnje 19. mesto. Na dirki pa je potem z odlično vožnjo napredoval vse do osmega mesta. Zato se je veselil prvih F1 točk v karieri.

“Kot športnik vedno iščeš pritisk. To je tisto, kar ti prižge ogenj pod zadnjico, da si še hitrejši. To se je zgodilo tudi meni. V Silverstonu se je zgodilo točno to, kar sem potreboval, da se je sprožil pravi ognjemet.”

Mick Schumacher
Navduševal s prehitevanji

V Spielbergu je Mick poskrbel za nov osebni rekord. Najprej je s 7. mestom vpisal svojo drugo najboljšo uvrstitev na kvalifikacijah. Na dirki, ki jo je po 9. mestu na sobotni sprint dirki začel dve mesti nižje je na stezi prehitel tri tekmece. VN Avstrije je zaključil na visokem 6. mestu. To je Mickova njegova najboljša F1 uvrstitev v karieri.

Bolj kot končna uvrstitev je navdušil z vožnjo. Med dirko se je večkrat znašel v težkem položaju in v gneči dirkalnikov. Nekoliko pozen uvodni postanek ga je potisnil kar nekaj mest nižje. Potem pa se je z agresivno in pogumno vožnjo prebil mimo vseh konkurentov.

Izjemen je bil predvsem njegov peteroboj z Magnussenom, Zhoujem Guanyujem, Landom Norrisom in Fernandom Alonsom. V le enem krogu se je prebil mimo vseh štirih konkurentov!

V Avstriji prehitel tudi moštvenega tekmeca

“Počutil sem se precej drugače kot prejšnjo soboto, saj sem moral bolj paziti tudi na pnevmatike. Že zelo zgodaj po začetku dirke mi je postalo jasno, da en postanek ne bo dovolj, prav tako je bil zelo nepredvidljiv tudi veter. Težko je bilo, a zabavno.”

Mick Schumacher

Če se je na začetku sezone zdelo, da ima Kevin nad Mickom nadvlado, je slika zdaj že precej drugačna. V seštevku ima le še sedem točk prednosti (22 proti 15).

Precejšnja razlika ostaja tudi v kvalifikacijah. Izid na 11 dirkaških vikendih je kar 9:2 v korist Danca. Razlika se zadnje dirke zmanjšuje. Na zadnjih treh dirkah je Schumacher dokazal, da ima za F1 veliko talenta. Naslednji korak je najti hitrost v kvalifikacijah in biti konstanten.

Upanje, da je to točka preobrata, je izrazil tudi Steiner, ki je dejal: “Za Micka je to več kot le odrešenje. Na stezi si je prislužil prve točke. Ni potreboval sreče. Boril se je, prehiteval in se do konca spopadal celo z Maxom Verstappnom, da bi osvojil še kakšno točko več. To ga bo naredilo močnejšega, kar smo videli tudi ta konec tedna. Kot vsakič poudarjam, njegov priimek prinaša ogromen pritisk. Ljudje nas poskušajo razdvojiti, a moramo ostati združeni. Upam, da tako nadaljujemo, saj se bodo vsakič, ko ne bo osvojil točk ali se uvrstil v tretji del kvalifikacij, znova pojavili zlobni jeziki.”

Vir: Avtomoto/SK N1 Foto: Getty Images)

By A.K.

Komentar: