Uspešno neuspešna izstrelitev rakete Starship

ByAna Koren

22. aprila, 2023 ,

Uspešno neuspešna izstrelitev rakete Starship

Nedavna eksplozija rakete Starship SpaceX je bila po mnenju strokovnjakov uspešen neuspeh za poslovno strategijo Elona Muska. Analitiki menijo, da lahko ta incident namesto ovire pospeši napredek vozila in koristi podjetju. Čeprav je bilo razdejanje ogromnega tehnološkega dosežka, je to lahko priložnost za izboljšave.

Pričakovan izstrel Starshipa je bil predmet obsežnih poročil v medijih. Osredotočenost medijev je bila na trenutek, ko je Starship izgubil nadzor na višini približno 20 milj, uničenje še združene rakete pa je bilo prikazano na številnih slikah. Po navedbah SpaceX-a je med vzletom prišlo do napak v nekaterih od 33-ih zmogljivih motorjev Raport Super Heavy. Načrtovana ločitev glavne rakete in Starshipa ni bila uspešna, kar je privedlo do nesrečnega konca leta.

Prednosti testnega poleta Starship

Izvršni direktorji SpaceX-a, med njimi ustanovitelj in izvršni direktor Elon Musk, so potrdili uspešen polet Starshipa. Dosegli so osnovni cilj izstrelitve ter zbrali pomembne podatke za nadaljnji razvoj plovil.

Dva strokovnjaka s področja letalske in astronomske znanosti sta priznala prednosti testnega poleta Starship. Garrett Reisman, nekdanji astronavt NASA, profesor letalskega inženirstva na Univerzi Južna Kalifornija ter vodilni svetovalec pri SpaceX, je označil polet kot primer edinstvene strategije, ki ločuje podjetje od tradicionalnih letalskih podjetij in celo NASA-e. Reisman verjame, da pristop SpaceX-a, ki sprejema neuspeh, ko so tveganja minimalna, ga ločuje od drugih in opisuje testni polet kot “klasičen uspešen neuspeh SpaceX-a”.

Polet brez posadke je bil izveden, da bi preprečili škodo na tleh zaradi padajočih delov. Raketa je bila večinoma vodena nad vodo, iz objekta Gulf Coast Starbase, ki se nahaja v južnem Teksasu. Po četrtkovem izstrelitvi je Reisman poudaril, da čeprav je cena rakete visoka, so plače osebja tiste, ki dejansko predstavljajo pomemben del stroškov.

Pomembna je strategija

Predlagana strategija SpaceX-a, ki jo je zasnoval Reisman, temelji na prevzemanju večjih tveganj med razvojno fazo. Namesto imenovanja številčne ekipe za več let, se osredotočajo na dosego popolnosti na dolgi rok. Ta pristop se izkazuje za bolj stroškovno učinkovitega, saj omogoča hitrejšo identifikacijo in odpravo inženirskih napak.

Tanya Harrison je astronomka na Univerzi v Britanski Kolumbiji in sodelavka na Outer Space Institute. Med prvotnim poletom izstrelitvenega sistema je bilo čiščenje izstrelitvenega stolpa pomemben dosežek. Prav tako je bil prehod skozi prag največjega aerodinamičnega tlaka pomemben izziv, saj je bil sistem velik in zapleten… več na Biznis24

Foto: Wikimedia