Ustanavlja se agencija EU proti pranju denarja, kje bo sedež?

Francoski finančni minister Bruno Le Maire si močno prizadeva, da bi bil sedež Evropske agencije za boj proti pranju denarja v Parizu, s tem pa sprožil hudo konkurenco med Nemčijo, Irsko, Litvo in Španijo. Odločitev o ustanovitvi te agencije je bila sprejeta že leta 2021, z namenom usklajevanja naporov držav članic v boju proti pranju denarja, ki so se prej izvajali neenotno.

“Naša kandidatura kaže našo pripravljenost za še bolj odločen boj proti financiranju terorizma,” je povedal francoski minister veleposlanikom pri EU.

Pariz že gosti sorodne institucije, kot sta Evropska bančna agencija in Evropska agencija za vrednostne papirje in trge. Poleg tega je v francoski prestolnici tudi sedež Projektne skupine za finančno ukrepanje, globalnega organa OECD za boj proti pranju denarja. “Pariz zagotavlja najboljši ekosistem v Evropi za boj proti pranju denarja in financiranju terorizma. To je dejstvo, in ta ekosistem bo zagotovil uspeh agencije,” je poudaril Le Maire.

Pariz ima tudi največji bančni sektor v Evropski uniji po izstopu Velike Britanije iz članstva, kar poudarjajo tudi francoski uradniki. Le Maire je izrazil, da razmišljajo o treh možnih lokacijah za sedež agencije ter da je Francija pripravljena zagotoviti 15 milijonov evrov za gradnjo sedeža.

Konkurenca za pridobitev sedeža agencije bo zagotovo močna, saj je Le Mairejev nemški kolega Christian Lindner nedavno predlagal Frankfurt kot alternativno lokacijo, pri čemer je poudaril njegov položaj kot bančnega središča in sedeža Evropske centralne banke (ECB). Tudi Španija, Litva in Irska so že izrazile svojo kandidaturo za sedež te pomembne agencije.

vir

Foto: Portal24