Ustavni svet potrdil Macronovo pokojninsko reformo

ByAna Koren

15. aprila, 2023 , ,

Ustavni svet potrdil Macronovo pokojninsko reformo

Najvišji francoski ustavni organ, Ustavni svet je potrdil dvig upokojitvene starosti z 62 na 64 let in zavrnil pozive političnih nasprotnikov k referendumu.

Gre za pokojninsko reformo francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki dviga mnogo prahu. Reforma je Francoze januarja spodbudila k protestu. Protesti v francoskih mestih pa so zelo hitro postali nasilni. 

Francoska vlada je marca uporabila posebno ustavno pooblastilo za izvedbo reform brez glasovanja. Glede reforme Macronova vlada trdi, da so spremembe bistvene za preprečitev zloma pokojninskega sistema. Ustavni svet je zdaj nekatere člene reforme zaradi pravnih pomanjkljivosti razveljavil.

Možnost novih protestov

Protesti so pred stavbo ustavnega sveta v Parizu do sobote zjutraj prepovedani. Nekateri protestniki, ki so se zbrali v prestolnici, so vzklikali, da bodo protestirali do umika reforme.

Na ulicah ob stavbi Sveta so postavili ovire. Zaradi možnosti novih, potencialno nasilnih protestov. Uaradi objave odločitve so tam namestili policijo.

Protestniki zbrani pred pariško mestno hišo so držali transparente s sporočili, kot je “Stavke se nadaljujejo, dokler reforma ni umaknjena”, ko je ustavni svet izdal sodbo. 

Vodja opozicije: Boj se nadaljuje

Iz vlade so sporočili, da bo reforma začela veljati 1. septembra, kot je bilo predvideno. Sindikati in opozicija pa so posvarili, da tega ne bodo popustili, in Macrona pozvali, naj zakona ne podpiše. 

“Boj se nadaljuje,” je sporočil vodja levice Jean-Luc Melenchon. Ustavni svet je zavrnil predlog opozicije za razpis referenduma o pokojninski reformi. Opozicija je zahtevala še en referendum, o katerem naj bi Svet odločal v začetku maja. 

Politični analitiki ocenjujejo, da bi širok val nezadovoljstva z vladno pokojninsko reformo lahko pustil dolgoročne posledice, tudi krepitev skrajne desnice.

Če podpiše zakon, predsednik ne bo mogel več voditi države

Vodja komunistične partije Fabien Roussel je vlado pozval, naj ne sprejme tega zakona. “Bojim se družbenega izbruha, bojim se, da bo prišlo do eksplozije,” je opozoril.

“Če podpiše zakon, predsednik ne bo mogel več vladati državi,” je dejala vodja radikalne leve stranke LFI Mathilde Panot. “Mobilizacija se nadaljuje bolj kot kdaj koli prej in ne bomo dovolili, da bi ta reforma stekla svojo pot,” je dejala.

Protesti, na katerih se od januarja zbere več sto tisoč ljudi, so v zadnjem času oslabeli. Nasproti levice je vodja tradicionalne desničarske stranke Eric Ciotti vse politične sile pozval k sprejetju odločitve. 

Voditeljica desnice Marine Le Pen pa je tvitnila, da “politična usoda pokojninske reforme ni zapečatena” in pozvala volivce, naj na naslednjih volitvah podprejo tiste, ki ji nasprotujejo, da jo razveljavijo.

vir Foto: Wikimedia