Ustna votlina kot zrcalo: Ključni pokazatelji resnih bolezni

Zobozdravnik Jon Hewitt opozarja, da je naša ustna votlina ključna pri odkrivanju številnih bolezni, ki se pogosto spregledajo. Po njegovih besedah so usta pravo ogledalo našega zdravja, kjer se lahko pojavijo pomembni znaki resnih težav.

Glede na izjavo, ki jo je dal za britanski The Sun, obstaja štiri bolezni, katerih simptomi se lahko pojavijo v ustih, in bi nas morali opozoriti:

HIV


Razjeda na ustnicah, znotraj lica ali v ustni votlini, ki se dolgo ne pozdravi ali se ponovno pojavi, je lahko znak okužbe z virusom HIV (virus humane imunske pomanjkljivosti). HIV napada imunski sistem telesa in v redkih primerih lahko privede do aidsa, če se obrambni mehanizmi telesa znatno oslabijo, ogrožajoč bolnikovo življenje.

Sladkorna bolezen


Sladkorna bolezen je resna bolezen, ki povzroča nevarno visoke ravni sladkorja v krvi. Pogosti simptomi vključujejo povečano potrebo po uriniranju, hujšanje in utrujenost. Vendar pa se lahko pri ljudeh pojavi tudi nenavaden zadah iz ust, ki spominja na vonj po sadju, kar lahko kaže na prisotnost sladkorne bolezni.

Bolezen dlesni


Krvaveče, otekle ali rdeče dlesni so lahko znak bolezni dlesni, ki prizadene polovico odraslih prebivalcev Združenega kraljestva. Poleg tveganja za izgubo zob zobozdravnik opozarja, da obstajajo vedno večji dokazi, ki povezujejo to bolezen z življenjsko nevarnimi stanji, kot sta demenca in bolezni srca.

Levkemija


Otekle, krvave in boleče dlesni so lahko tudi znak levkemije. V ustih je mogoče opaziti druge znake bolezni, kot so spontane krvavitve iz ustnic, neba ali jezika ter pojav razjed. Poleg tega lahko opazimo tudi otekle ali povečane bezgavke v predelu vratu ali čeljusti. Našteto pa je pomembno za zgodnjo diagnozo in morebitno rešitev.

Hewitt poudarja, da je reden obisk zobozdravnika ključnega pomena za ohranjanje ustnega zdravja in prepoznavanje morebitnih znakov resnih bolezni že v zgodnji fazi. Zgodnje odkrivanje lahko pomaga rešiti življenja in izboljšati kakovost življenja posameznika. Ne smemo zanemarjati pomena, ki ga ima ustna higiena pri celotnem zdravju telesa.

Foto: Pexels

Portal24