Ustnice kot pokazatelj čustev in psihološkega stanja

Foto: Freepik

Ustnice kot pokazatelj čustev in psihološkega stanja

Ustnice so več kot le značilnost obraza; so barometer čustev in psihološkega stanja. Spremembe na ustnicah namreč pogosto opozarjajo na stres ali nelagodje. Ta pojav je pogosto opazen v situacijah, kjer je prisoten velik pritisk, kot so odpovedi letov na letališčih, napeti filmski prizori ali med pričanji na sodišču. Pri stresu se ustnice zaradi krčenja žil stanjšajo ali celo izginejo.

Ustnice so bogate z živci in žilami, zato so zelo odzivne na naše neposredno okolje. V stresnih situacijah se ustnice skrčijo, kar odraža odzive v realnem času. Tega ni mogoče opaziti le v javnih prostorih, temveč tudi v intimnem okolju. Partnerji lahko težave v odnosu začutijo prek stisnjenih ustnic, kar vpliva celo na naravo poljubov, saj stres vpliva na pretok krvi in posledično na polnost in toploto ustnic.

Ti neprostovoljni odzivi, ki jih uravnava limbični sistem, so univerzalni in pristni. Posameznik jih pogosto ne opazi, drugi pa lahko zaznajo te subtilne spremembe. Vedenje, kot je stiskanje ali grizenje ustnic, je mehanizem samopomiritve med stresom, ki nudi začasno olajšanje… veča na Govorica telesa.

Foto: Freepik; Portal24