Med govorom je bil ustreljen nekdanji japonski premier Shinzo Abe. Javna televizija NHK je poročala, da ga je od zadaj ustrelil nek moški.

Tiskovna agencija Kyiodo poroča, da se je zdelo, da je 67-letni Abe doživel srčno kap. Med predvolilnim govorom, ki ga je imel Abe pred železniško postajo, so slišali dva strela in opazili bel oblaček dima, je poročal NHK. Tudi novinar NHK, ki je bil na prizorišču je povedal, da so med Abejevim govorom slišali dva zaporedna poka.

Shinzo Abe

Abe je bil premier dva mandata in tako postal japonski premier z najdaljšim stažem. Zaradi slabega zdravja je leta 2020 odstopil.

Aktiven je ostal v vladajoči stranki Liberalne-demokracije LDP, kjer neformalno vodi eno njenih glavnih frakcij. Njegov varovanec, premier Fumio Kishida, se v nedeljo na volitvah podaja v boj za mesto v zgornjem domu. Analitiki menijo, da upa, da bo s premierskim položajem končno izstopil iz Abejeve sence.

Abe je najbolj znan po svoji značilni politiki tako imenovane abenomike. Slednja je vključevala drzno monetarno rahljanje in fiskalno porabo. Prav tako je Abe po letih upadanja okrepil obrambne izdatke in razširil sposobnost vojske, da projicira moč tudi v tujino.

Njegova vlada je z zgodovinskim premikom leta 2014 na novo interpretirala povojno, pacifistično ustavo. Vojakom je tako prvič po drugi svetovni vojni omogočila bojevanje v tujini. Leta 2015 je z zakonodajo odpravil prepoved izvajanja pravice do kolektivne samoobrambe oziroma obrambe napadene prijateljske države.

Pa vendar Abe ni dosegel svojega dolgoletnega cilja. Želel je revidirati osnutek ustave, ki so ga pripravile ZDA, tako da je v pacifistični 9. člen vpisal samoobrambne sile.

Abe je imel tudi ključno vlogo pri zmagi na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu. Želel je namreč predsedovati igram, ki so bile zaradi pandemije COVID-19 prestavljene za leto 2021.

Kot najmlajši japonski premier po drugi svetovni vojni je Abe prvič prevzel položaj leta 2006. Po letu, polnem političnih škandalov, ogorčenja volivcev zaradi izgubljenih pokojninskih evidenc in slabih volilnih rezultatov za njegovo sicer vladajočo stranko, je Abe zaradi slabega zdravja odstopil.

Leta 2012 je znova postal predsednik vlade.

Abe izhaja iz bogate družine politikov, oče je bil zunanji minister, stari stric pa premier.

Foto: Reuters

By A.K.

Komentar: