Izboljšana kakovost materinega mleka in uživanje te hrane

ByA.K.

6. januarja, 2023

Uživanje te hrane med nosečnostjo izboljša kakovost materinega mleka

Uživanje ekstra deviškega oljčnega olja med nosečnostjo izboljša kakovost materinega mleka, je pokazala raziskava, objavljena v reviji Food Chemistry.

Olivno olje je bogato z omega-3 in omega-6 maščobami, ki spodbujajo rast otroka. Prehajajo celo pregrado placente in tako izboljšajo razvoj otroka v maternici.

“To je prva študija, ki poroča o prenosu rastlinskih spojin ekstra deviškega oljčnega olja z matere na potomca med dojenjem,” je povedala glavna avtorica študije dr. Maria Rodrigues-Lagunas.

Ugotovitve temeljijo na podganjih samicah, ki so jih šest tednov hranile z oljčnim oljem. Analiza krvnih vzorcev je identificirala kemične derivate pri materah in njihovih mladičih. Antioksidanta, imenovana hidroksitirozol in tirozol, uničujeta proste radikale, ki poškodujejo DNK.

“Naši rezultati podpirajo trditev, da lahko prehrana, obogatena z ekstra deviškim oljčnim oljem, spremeni ali celo poveča kemično vsebnost materinega mleka. Slednje ima potencialne koristi za zdravje dojenčka. Poleg tega so bile obetavne ravni spojin oljčnega olja in njegovih metabolitov odkrite v plazmo potomcev,” pojasnjuje dr. Rodrigues-Lagunas.

Zakaj ekstra deviško oljčno olje?

Materino mleko je najboljša hrana za dojenčke. Vsebuje bistvena hranila, hormone in protitelesa, ki ščitijo pred okužbami in presnovnimi boleznimi. Dojenje prinaša tudi številne kratkoročne in dolgoročne koristi za mater, vključno z zmanjšanjem tveganja za raka na dojki.

Ekstra deviško oljčno olje je lahko prebavljivo in pomaga pri delu želodca ter preprečuje zaprtje in krče. Pomaga pri absorpciji vitamina D, ki je pomemben za rast dojenčkov in otrok, saj uravnava kalcij. Spodbuja tudi vnos mineralov, ki so bistveni za krepitev kosti in mišic, kar otrokom daje dodatno zaščito pred zlomi kosti v zgodnjih letih in zmanjšuje tveganje za osteoporozo v starosti.

Olivno olje znižuje slab holesterol, ki veliko prispeva k debelosti, ki prizadene vsakega tretjega otroka, starega od šest do devet let. Zato zdravniki priporočajo zamenjavo živalskih maščob z ekstra deviškim oljčnim oljem.

Pri otrocih mater, ki so med nosečnostjo uživale oljčno olje so poročali tudi o manjšem tveganju za astmo. Ugotovljeno je bilo, da imajo njihovi dojenčki bolj razvit imunski sistem in manjše tveganje za rinitis in alergije.

Pediatri med drugim uporabo oljčnega olja priporočajo za pripravo čvrstih obrokov za dojenčke nad šest mesecev in majhne otroke. V Italiji dodajanje oljčnega olja priporočajo celo k adaptiranemu mleku, da bi tako izkoristili vse njegove prednosti, še posebej za dojenčke, ki trpijo zaradi kolik.

Foto: Pexels

Nevarno, izogibajte se priljubljenega modnega dodatka za dojenčke

Pogosto lahko vidimo dojenčke, ki nosijo naglavne trakove. A je medicinska sestra Sarah, ki skupaj s kolegico Casey vodi Instagram profil CPR Kids, opozorila, da bi nošenje tega modnega dodatka za najmlajše lahko imelo usodne posledice. Sama je bila namreč priča nesreči v supermarketu… več tukaj.