V 103. letu starosti je umrl nekdanji atlet, olimpijec, atletski trener in športni funkcionar Marko Račič. V zgodovino slovenske atletike bo zapisan kot neutrudni in natančni zapisovalec njene statistične dediščine. Vest so potrdili pri Atletski zvezi Slovenije.

Marko Račič se je rodil 25. aprila 1920 v Beli Krajini, kjer je tudi odraščal. Istega leta so nastale tri pomembne slovenske krovne organizacije: atletska, nogometna in plavalna zveza Slovenije. Datum njegovega rojstva sovpada z dnem, ko je bil v Ljubljani ustanovljen tudi ljubljanski olimpijski pododbor, ki predstavlja začetek olimpizma na Slovenskem.

Markova športna pot

Svojo prvo uradno tekmo je odtekel pri sedemnajstih letih, na razdalji 100 metrov, pozneje pa je naslove (postavil je več kot 20 državnih rekordov v različnih atletskih disciplinah). Medalje je osvajal tudi na enkrat daljši stezi. Bil je specialist za tek na 100, 200 in 400 metrov, tekmoval pa je tudi v štafetah 4 x 100 in 4 x 400 metrov.

Na olimpijskih igrah v Londonu leta 1948 se je uvrstil v četrtfinale teka na 400 metrov. Tam je zadovoljil svoje tekmovalne apetite. Nastop na OI pa je, ko je praznoval okroglih sto let označil kot vrhunec svoje športne poti.

S svojim prispevkom kot selektor jugoslovanske ženske atletske reprezentance, športni funkcionar, sodnik (do 90. leta je sodil na kar 1.500 tekmah), statistik in publicist pa bo v zgodovini slovenskega športa nedvomno ostal zapisan z velikimi debelimi črkami.

Bil je častni član Atletske zveze Slovenije, prejemnik Bloudkove nagrade, prvi Slovenec, ki je dobil zlato značko Evropske atletske zveze, in dobitnik mednarodnega olimpijskega priznanja za svoj prispevek v amaterskem športu.

Vir: Siol

Fotografija: Peter Kastelic/AZS