V 82. letu je umrl zadnji grški kralj Konstantin II

ByAna Koren

11. januarja, 2023

V 82. letu je umrl zadnji grški kralj Konstantin II

V 82. letu je umrl nekdanji grški kralj Konstantin II., katerega devetletna vladavina je sovpadla z enim najbolj turbulentnih obdobij v politični zgodovini države, je sporočila državna televizija ERT.

Konstantin II., edini sin kralja Pavla in kraljice Frederike, je prišel na prestol leta 1964 po očetovi smrt. Njegovo vladavino je zaznamovala politična nestabilnost, ki je dosegla vrhunec z vojaškim udarom 21. aprila 1967. Po tem ko je vodil neuspešen državni udar proti takrat vladajoči vojaški hunti je bil nekaj mesecev kasneje prisiljen pobegniti iz države. V tujini je ostal, dokler hunta leta 1973 ni odpravila monarhije.

Na referendumu, ki ga je po padcu hunte leta 1974 razpisala vlada narodne enotnosti pod vodstvom Konstantina Karamanlisa, so Grki že drugič zavrnili monarhijo. Konstantin je tako postal zadnji grški kralj. Kasneje so mu Atene odvzele državljanstvo.

Leta 2002 so on in drugi družinski člani prejeli 13,7 milijona evrov odškodnine za svoje nekdanje nepremičnine v Grčiji. Slednje vključujejo posestvo palače Tatoi severno od Aten, ki je trenutno v obnovi, in vilo na Krfu.

Z ženo, grško kraljico Anne-Marie, je nekdanji kralj, jadralec, katerega ekipa je osvojila zlato medaljo na olimpijskih igrah leta 1960, imel pet otrok.

Na njegovem zadnjem javnem nastopu v središču Aten lani so nekdanjega kralja videli v invalidskem vozičku. Bil je v spremstvu sestre, nekdanje španske kraljice Sofie, in drugih družinskih članov. Zaradi kroničnih težav s srcem in gibanjem se je zdravstveno stanje nekdanjega kralja poslabšalo in je bil v zadnjih mesecih večkrat hospitaliziran.

Foto: Gettyimages