V ameriškem kongresu proti sodelavcem Orbana pripravljajo sankcije

ByAna Koren

15. aprila, 2023 , ,

Ameriški kongres proti Orbanovim tesnim sodelavcem in zaveznikom pripravlja sankcije

Skupina Bipiratic v ameriškem kongresu pripravlja osnutek ameriških sankcij, ki bi ciljale na vodilne madžarske politične osebnosti, povezane z Orbanovo vlado. Pod sankcijami bi bili nekdanji uradniki in podporniki vlade, večinoma povezani s stranko Fidesz premierja Viktorja Orbana.

Zakonodaja je bila v pripravi od lani in naj bi šla pred kongres naslednji mesec. V kongresu pa bo verjetno prejela široko podporo, pravijo uradniki, ki so seznanjeni s postopkom priprave osnutka zakona. Osnutek zakona o sankcijah se pripravlja ob nadaljnjem zaostrovanju odnosov med Washingtonom in Budimpešto.

Orban je bil tesen politični zaveznik Donalda Trumpa. Fidesz pa ohranja močne vezi s trdimi ameriškimi konservativci. Ta teden so na podlagi obveščevalnih podatkov pricurljali dokumenti Pentagona, v katerih je Orban ZDA opisal kot enega od treh največjih sovražnikov. 

Madžarska je objavila, da namerava zapustiti Mednarodno investicijsko banko (IIB) pod ruskim nadzorom. Do objave je prišlo po tem, ko so ZDA uvedle sankcije proti instituciji s sedežem v Budimpešti. Slednja pa je v Evropi na splošno opisana kot “trojanski konj” Moskve.

Američani so sankcije uvedli tudi proti trem visokim funkcionarjem IIB, Rusoma Nikolaju Kosovu in Georgiju Potapovu ter Madžaru Imreju Laszloczku. Madžarska je ob objavi odločitve o umiku svojih predstavnikov iz banke izrazila razočaranje nad pritiskom ZDA.

“Madžarsko je treba obravnavati kot državo, ne kot kolonijo”

“Sprejemamo in razumemo, da zastopamo različna stališča, vendar ne razumemo, zakaj je treba pritiskati na druge države, da spremenijo svoje stališče. Madžarska je država, zato jo je treba obravnavati kot tako, ne kot kolonijo,” je na novinarski konferenci dejal minister Péter Szijjártó.

To ni prvič, da so Američani uvedli sankcije proti posameznikom blizu Orbana. Leta 2014 je Washington zaradi suma korupcije prepovedal vstop v državo številnim madžarskim uradnikom, med njimi vodji državnega davčnega urada. 

vir Foto: STA