Britanska agencija za zdravstveno varnost (UKHSA) je  včeraj sporočila, da se v Angliji širijo opičje koze.

Običajno je to blaga virusna bolezen. V zahodni in osrednji Afriki naj bi se širila s tesnim stikom. Do začetka maja so se primeri zunaj Afrike pojavljali le redko, običajno so bili povezani s potovanji na omenjena območja.

Trenutni izbruh v Angliji je prvi te vrste, ko se virus prenaša z osebe na osebo, pri tem pa potovalne povezave z endemično državo niso ugotovljene, so še sporočili iz agencije.

Primeri

Po podatkih UKHSA je večina primerov v Združenem kraljestvu in sicer 132 v Londonu. Znano je tudi, da je od tega 111 primerov pri gejih, biseksualcih in drugih moških, ki imajo spolne odnose z moškimi (GBMSM). Le dva primera pa sta pri ženskah.

Pri 34 potrjenih primerih ali približno 18 % od 190 primerov bolezni, ki jih je Združeno kraljestvo potrdilo do 31. maja, so po 21-ih dneh po potovanju v različne države Evrope poročali o simptomih.

UKHSA je doslej odkrila povezave z gejevskimi bari, savnami in uporabo aplikacij za zmenke v Veliki Britaniji in tujini. Agencija pravi, da se preiskave nadaljujejo. Trenutno pa, da ni ugotovljen noben dejavnik ali izpostavljenost, ki bi primere povezoval.

Ozaveščanje

UKHSA, da bi ozaveščala o bolezni komunicira tudi s storitvami za spolno zdravje in skupnostjo GBMSM, sodeluje z več skupinami, vključno z Britanskim združenjem za spolno zdravje in HIV ter aplikacijo za zmenke Grindr. Prav tako LGBT konzorcij in organizatorje dogodkov Pride spodbuja, da v prihodnjih tednih pomagajo pri ozaveščanju o bolezni.

Opičje koze običajno povzročajo gripi podobne simptome in kožne lezije, napolnjene z gnojem. Slednje običajno same od sebe izzvenijo v nekaj tednih, umrljivost je zelo majhna.

Zdravstvene oblasti Združenega kraljestva kontaktnim osebam potrjenih ali sumljivih primerov ponudijo cepivo Nordic Imvanex. Število primerov opičjih koz se še izven Afrike, večinoma v Evropi še vedno veča. Znanstveniki pa medtem poskušajo ugotoviti razloge za širjenje.

WHO je v sredo sporočil, da je doslej prejel poročila o več kot 550 potrjenih primerih virusne bolezni iz 30 držav izven Afrike.

Vir: Reuters

Foto: Reuters