V Barceloni aretirali katalonsko evropsko poslanko

ByAna Koren

29. marca, 2023

V Barceloni aretirali katalonsko evropsko poslanko

Aretirali so katalonsko evropsko poslanko Claro Ponsati (66), za katero so v Španiji izdali nalog za aretacijo in sicer zaradi organizacije referenduma o neodvisnosti leta 2017. Ponsati so aretirali v Barceloni, kamor je prišla z avtomobilom iz sosednje Francije, zadnjih pet let je sicer živela na Škotskem in v Belgiji.

Mejo je prečkala z avtom, nato so jo prijeli

Po prečkanju francosko-španske meje z avtomobilom, kjer ni policije, saj sta obe državi v schengenskem območju, je Ponsatijeva nadaljevala v Barcelono. V središču mesta je v prostorih društva, imela tiskovno konferenco.

Poudarila je, da se v Katalonijo po neuspelem poskusu osamosvojitve ni vrnila zato, da bi obračunala s špansko državo, ampak da bi pokazala svoj obraz. Katalonske institucije je označila za pasivne, ko gre za sistematično kršenje pravic Kataloncev.

Dodala je še, da želi obsoditi Evropsko unijo, ki gleda stran od katalonskega vprašanja. Ponsati od leta 2018 poučuje ekonomijo na univerzi na Škotskem, od leta 2020 je članica Evropskega parlamenta.

Aretirali so jo na ulici

Katalonska policija je Ponsati pridržala na ulici, bila je v družbi svojega odvetnika. Pridržali so jo na podlagi naloga za aretacijo, ki ga je izdalo vrhovno sodišče v Madridu. Na tem sodišču so sodili drugim organizatorjem referenduma o neodvisnosti Katalonije. V času referenduma je bila Ponsati v katalonski vladi zadolžena za izobraževanje.

Španski notranji minister Fernando Grande-Marlaska je novinarjem v Madridu ob odhodu iz parlamenta povedal, da bo o nadaljnjih korakih odločalo sodišče. “Bomo videli, kako bo vrhovno sodišče obravnavalo mojo vrnitev. Še vedno je negotovo, kaj se bo zgodilo,” je povedala Ponsati, preden so jo odpeljali v pripor.

Ponsati se je odločila vrniti dva meseca po tem, ko je špansko vrhovno sodišče po reformi zakonodaje zavrglo točko obtožnice, ki je vključevala upor. Zdaj ji očitajo nepokorščino, ker je v času, ko je bila članica deželne vlade, kršila odredbo ustavnega sodišča o prekinitvi organizacije referenduma.

Nekdanji katalonski premier je še vedno v Belgiji

Ponsati je ena od petih zagovornikov katalonske neodvisnosti, katere so tuje države zavrnile izročitev Španiji. Nekdanji predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont, ki je tudi poslanec Evropskega parlamenta, je še vedno v Belgiji.

Razglasili so neodvisno republiko Katalonijo, a neodvisnost ni bila uresničena. Po referendumu je španska vlada začasno prevzela neposredni nadzor nad Katalonijo. Pet članov katalonske vlade je odšlo v tujino, kjer so nadaljevali s političnimi zahtevami po organizaciji novega sporazumnega referenduma.

Katalonija je avtonomna provinca s 7,5 milijona prebivalcev na severovzhodu Španije. Ima svojo vlado, parlament in policijo, prebivalci so glede na nedavne ankete razdeljeni glede popolne neodvisnosti. V zadnjem času je prišlo v gibanju za neodvisnost do razkola.

Puigdemont se zavzema za uveljavitev razglašene neodvisnosti, sedanji predsednik katalonske vlade Pere Aragones pa trdi, da se je treba pogovarjati s špansko vlado. Španska vlada pod vodstvom premiera Pedra Sancheza ponavlja, da referendum o neodvisnosti ni v skladu s špansko ustavo.

vir Foto: Clara Ponsati Twitter