V bližini New Yorka zabeležen potres z magnitudo 4,8

ByAna Koren

5. aprila, 2024 , ,
Foto: Pixabay

V bližini New Yorka zabeležen potres z magnitudo 4,8

V ameriški zvezni državi New Jersey, nedaleč od mesta New York, je bil zabeležen potres z magnitudo 4,8. Kljub močni magnitudi potresa newyorška policija sporoča, da ni bilo poročil o škodi ali poškodovanih osebah. Guvernerka Kathy Hocul je na tiskovni konferenci zagotovila, da kljub potresu, čigar tresljaje so čutili tudi v New Yorku, ni prišlo do življenjsko nevarnih situacij. Hoculova je ob tem povedala, da potekajo ocene škode, a zaenkrat ni zabeleženih resnejših posledic.

Bela hiša je sporočila, da so o potresu obvestili predsednika Joe Bidena, ki je bil takoj seznanjen s situacijo. Potres je povzročil začasne težave v letalskem prometu. Zvezna uprava za letalstvo (FAA) je morala prekiniti lete na večjih letališčih, vključno s Kennedyjem, Philadelphio, Baltimorom in Newarkom v New Yorku. Kontrolni stolp na letališču Newark Liberty je bil evakuiran, leti pa so bili zadržani, dokler se kontrolorji niso preselili na nadomestno lokacijo.

FAA je sporočila, da bodo morali pregledati vzletno-pristajalne steze na letališčih JFK in Newark, preden bodo lahko nadaljevali z običajnim obratovanjem. Kljub temu so bili odhodni leti s LaGuardie dovoljeni kmalu po potresu.

Potres je prizadel tudi železniški promet. Amtrak je začel s pregledi svojih prog in uvedel omejitve hitrosti po celotni regiji, dokler niso bili pregledi končani. New Jersey Transit je opozoril na zamude do 20 minut v vsako smer zaradi pregledov mostov po potresu.

Storitev lahke železnice Newark je bila začasno ukinjena po celotnem sistemu, storitev lahke železnice River Line pa je bila prekinjena v obe smeri med zabaviščnim centrom Waterfront in Trentonom zaradi potrebnih pregledov prog. Kljub potencialnim nevšečnostim, ki jih je povzročil potres, ni bilo poročil o resnih poškodbah ali škodi, oblasti pa nadaljujejo z ocenami in pregledi infrastrukture.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pixabay