V boj za vodilno mesto SD-ja tudi minister Han?

Matjaž Han [Foto: Vlada RS]

V boj za vodilno mesto SD-ja tudi minister Han?

V političnih krogih je zaradi napovedi ministra za gospodarstvo in vidnega člana stranke Socialnih demokratov (SD) Matjaža Hana, ki je dolgo zatrjeval, da ga mesto predsednika stranke ne zanima, zdaj pa ne izključuje možnosti svoje kandidature. Odločitev naj bi javnosti sporočil ta petek, precej začudenja.

Matjaž Han je v izjavi za TV Slovenija povedal: “Iskreno povem, da se še nisem odločil. Čeprav sem prejel kar nekaj klicev, tudi že pred evidentiranjem kandidatov, naj se vendarle odločim za kandidaturo. Za zdaj odločitve še nisem sprejel, je pa tako, da v politiki nikdar ni nemogoče sprejemati tudi hitrih odločitev.”

Trenutno so za naslednika Tanje Fajon na čelu SD-ja potrjeni trije kandidati: Jani Prednik, Milan Brglez in Tadej Beočanin. SD bo volilni kongres imel to soboto.

Han, ki se zadnje dni intenzivno pogovarja o svoji možni kandidaturi, potrebuje podporo ene tretjine od približno 400 delegatov, to je okrog 140 podpisov, da lahko uradno kandidira. Po poročanju RTV Slovenija, nobenemu od do zdaj prijavljenih kandidatov še ni uspelo zbrati odločilne podpore, kar pomeni, da bi lahko v soboto pričakovali več krogov glasovanja.

Nekateri v stranki Hana kritizirajo, ker ni izrazil uradne podpore nobenemu od kandidatov in ker ni obiskal članstva na terenu, kljub temu da je bil med predlaganimi kandidati. Han sicer zanika, da bi takšna dinamika oziroma prepričevanja, naj vendarle kandidira, vplivala na njegovo odločitev, in trdi, da si s tem ne želi dvigovati cene.

Vse oči so zdaj uprte ministra Hana, ki bo v petek razkril, ali se bo podal v boj za predsedniško mesto stranke SD, le dan pred uradnim volilnim kongresom stranke.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Vlada RS